1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Engqvists droghyckleri

Nyheter • Publicerad 30 januari 2002

Sedan Lars Engqvist tillträdde som socialminister har hans droghyckleri blivit allt mer anmärkningsvärt. Här är exempel på hans dubbla budskap när det gäller de dödliga drogerna som sargar vårt land.

Ena drogbudskapet (narkotika ska motverkas): För att visa handlingskraft mot narkotikan har Lars Engqvist nu utsett kommunalrådet Björn Fries i Karlskrona som regeringens drogsamordnare med över 300 miljoner skattekronor att sätta sprätt på.

Björn Fries deklarerade direkt på presskonferensen i Rosenbad att Sveriges drogproblem var knarkande ungdomar. Att det i själva verket är gruppen alkoholdrickande vuxna? där Fries själv ingår? nämnde han förstås inget om.

Det dör under 300 svenskar per år i narkotikarelaterade dödsfall. Att jämföra med de minst 6 000 personer som dör av alkoholen (och ungefär lika många till av tobak).

Andra drogbudskapet (alkohol ska uppmuntras):

Alkoholen är Sveriges största drogproblem. Det dör 20 gånger så många av alkohol som av narkotika. Till detta kommer alla skador och olyckor som den aggressiva alkoholen åsamkar tredje man (läs: kvinnor och barn).

Trots detta uppmuntrar socialminister Lars Engqvist alkoholförsäljningen.

Socialministern öppnade Systembolaget på lördagarna igen. Det ledde omedelbart till en höjning av alkoholkonsumtionen. I exempelvis Blekinge har alkoholförsäljningen hos Systembolaget ökat med 16 procent. Polisen har redan noterat en ökning av misshandel och rattfylla. Om några år kan vi mäta de ökade medicinska alkoholskadorna.

Regeringen har också i media visat propagandafilmer för ("legal") alkohol. Först var det propaganda mot "svartsprit", trots att den "vita" alkoholen dödar mångdubbelt fler. Senast var det en propagandafilm om hur "roligt" det är med alkohol (en bieffekt enligt filmen är dock att man kan bli alkoholist).

Den allra senaste alkoholfrämjande åtgärden från Systembolaget är provning av vin, starköl och sprit för kunderna! När ska Engqvist tillåta cigarettprovning hos tobakshandlarna?

För oss som anser att alla droger är farliga och måste motarbetas? tobak, alkohol, narkotika, doping, etcetera? börjar Lars Engqvists droghyckleri bli allt mer motbjudande.

En socialminister som kör med dubbla drogbudskap blir ett lätt byte för drogindustrin? både den "legala" och den "illegala".

Peter Öjerskog

drogmotståndare

Karlskrona

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.