1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Alla kör redan i 130

Nyheter • Publicerad 23 januari 2002

Tror du svenskarna kan köra i 130 km i timmen på E 22:an ... ? Vilken fråga! Det är ju det de gör. Åtminstone när jag är ute och åker i 100. Alla susar förbi. Det ligger ett obevekligt psykiskt krav att komma förbi och snäva in precis framför den omkörda bilen. Bilister är ett släkte för sig och lyckan står oftast den djärve bi. Varför ha fartgränser som ingen bryr sig om? Den som håller gränserna kallas stoppkloss.

Förarna tappar fantasin

Varför kolla farterna på vägar som tillåter högre hastigheter än de som medges? Sätt kontrollerna där de behövs, det vill säga på krokiga småvägar där kurvtagningen sker på fel sida. Det är på dessa vägar förarna tappar varje uns av fantasi. De kan inte tänka möte, kan inte inse att bilen blir ett livsfarligt vapen när vid ratten sitter en chanstagare, en som brinner för att leka rally och vinna en sekund per mil.

Kolla lite på cyklister och fotgängare. Cyklisterna äventyrar sina liv i mörkerkörning. Fotgängarna kastar sig med dödsförakt ut i trafiken vid övergångsställe eller inte övergångsställe och gärna med barnvagnen som stötdämpare. De har uppfattningen att bilarna ska stanna, måste stanna. De har den nya lagen som tillhygge. Varför inte lagstifta om reflexer på barnvagnar, fotgängare och på häst och ryttare?

För att återkomma till bilisterna undrar jag var forna tiders landsvägsriddare tagit vägen? Långtradare, lastbilar, bussar ligger och trycker bakom den som håller skyltad hastighet. Vad vet dom om bromssträckan om den irriterande bilen framför måste väja eller bromsa för något oväntat?

Det är en utopi

Åke Kvarnström har rätt i fråga om att sprida information. Sprid den redan i körskolan. Inpränta i eleverna att svaret på frågan om trafiksäkerhet ligger i att behandla bilen komfortabelt och med fantasi. Kan eleven inte inse det, ska eleven hänvisas till bilbanan på Liseberg och nekas körkort.

Tyvärr inser jag att det mesta jag skrivit är en utopi. Tänk så vanligt det är med körkortslösa förare och sådana riskerar vi att möta!

Nils-Ture Löfkvist

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.