1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Äldreomsorgen i Ronneby är ålderdomlig och omänsklig

Nyheter • Publicerad 17 september 2010

Äldre människor som bor på institutioner behandlas idag på ett ålderdomligt, omänskligt och ovärdigt sätt. De låses inne tidigt innan det är kväll. De kommer aldrig ut om dagarna. De får mat som är vedervärdig. De äldre lever ett liv på institutionerna i Ronneby, som det är ingen som skulle önska att de gör –­ men de gör de faktiskt och det är sant. Det är bara att fråga anhöriga och personalen. Vad beror detta på?

Ronneby kommun har höjt kommunalskatten för att få råd med satsningar på äldreomsorgen. Kommunen har också fått extra pengar från staten för att satsa på äldreomsorgen. Men fakta är att kommunen inte har satsat en extra krona på äldreomsorgen. Det finns i stort sett ingen personal under nätterna för att ge service till de äldre, som bor på institutionerna. Det finns ingen tid att se till de äldre. Personalen bryr sig inte om att svara på larmen från den äldre.

Kan detta verkligen tolereras? I Kallinge där Olsgården finns är situationen inte annorlunda än i kommunen i övrigt. Samtidigt bygger man en rondell i Kallinge som kommer att kosta ca en halv miljon kronor. Satsningar av detta slag är ju huvudlöst från politikernas sida. Det finns hur många dumdristiga exempel som helst där pengar går till sådant, som skulle kunna gå till äldreomsorgen.

Det är ju de äldre som byggt upp det samhälle som vi lever i och så får de sluta sina dagar på ett sätt som inte är värdigt. Kan vi verkligen lita på politikerna i dessa valtider, när de säger med emfas att de ska satsa på äldreomsorgen i Ronneby kommun. Låt mig tvivla!

En som inte ser fram emot ålderdomen på en institution

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.