Svett - på gott och ont

Hälsa Artikeln publicerades
Alla människor svettas. Det är vårt sätt att reglera kroppstemperaturen. PT:n Caroline Nilsson gör det varje dag på jobbet.
Foto:Jessica Gow
Alla människor svettas. Det är vårt sätt att reglera kroppstemperaturen. PT:n Caroline Nilsson gör det varje dag på jobbet.

Svett fyller flera viktiga funktioner i kroppen, men är också något som väcker funderingar. Att svettas väldigt mycket kan upplevas som jobbig och begränsande. Många lider i tystnad, förklarar läkaren Carl Swartling.

Med effektiva deodoranter, funktionsplagg och specialsulor gör vi vårt bästa för att dölja att vi svettas. Ändå är vi beroende av kroppsvätskans funktioner, som bland annat är att kyla ned kroppen. Men hur kommer det sig att vi blir så olika varma? Carl Swartling, som är läkare på Svettmottagningen, förklarar att det är genetiskt.

– Svetten regleras i reptilhjärnan, där det sitter svettcenter som skickar ut signaler till svettkörtlarna. Den som svettas mycket har en ökad nervsignalering från reptilhjärnan till svettkörtlarna.

Vi har två sorters svettkörtlar: ekrina och apokrina. Ekrina körtlar finns över hela kroppen och har som funktion att eliminera värme, men också att ge god greppfunktion i händer och fötter i så kallade "kamp och flykt"-situationer. När vi en gång i tiden var tvungna att fly upp i träden behövde vi få ett bra grepp, och då var fukt i händerna mycket viktigt för vår överlevnad. Svetten från de ekrina körtlarna består i huvudsak av vatten och salt.

  De apokrina körtlarna producerar en knappt synlig, oljig och energirik svett, som påminner lite om bröstmjölk. När bakterier på kroppen äter av den bildas olika nedbrytningsprodukter som ger den typiska svettlukten. 

  – Apokrina körtlar finns bara i armhålor, ljumskar, underliv och rumpa, och innehåller doftlösa feromoner som kan vara viktiga vid sexuell attraktion, förklarar Carl Swartling. 

  Ekrin svett, som till exempel har en värmereglerande funktion vid träning, luktar sällan. Men ibland kan doftämnen, som vitlök, utsöndras med svetten. Instängd ekrin svett, i skor eller kläder, kan underlätta bakterietillväxt, och då är det också nedbrytningsprodukter från hud och textilier som luktar. 

  En vanlig myt om svett är att man måste svettas mycket för att träningen ska vara effektiv. Personliga tränaren Caroline Nilsson, som driver sajten personligträningonline.se, förklarar att svett inte behöver vara ett mått på hur mycket man anstränger sig. Vissa svettas väldigt mycket när de tränar, andra mindre, och det är ingen idé att snegla på andras blanka pannor i gymmet.

  – Hur man tränar gör förstås också att man svettas olika mycket. Tränar man utomhus kyls kroppen ned av luften och behöver inte reglera temperaturen lika mycket. Är man i en varm spinningsal, där värmen stannar kvar och man omges av andra varma kroppar, svettas man oftast mycket mer.

   Caroline Nilsson säger också att många hon pratar med har funderingar kring svett och viktminskning. Svett genom fysisk aktivitet är ett kvitto på kroppen utmanas och blir starkare, får bättre kondition och bränner fett. Men att svettas bort kilon utan att röra på sig är ingen bra lösning, menar hon.

  – Jag får ofta frågan om man kan gå ned i vikt genom att basta och svettas mycket. Många har hört att brottare gör så för att kvala in i en viktklass, till exempel. Det är klart att kroppen tappar en massa vätska just då, vilket kanske gör att man går ned lite, men det är en väldigt kortsiktig lösning. 

  Ungefär tre procent av befolkningen lider av så kallad hyperhidros, överdriven svettning. Tillståndet är ärftligt, men det finns ingen gräns för hur mycket man ska svettas för att få diagnosen, förklarar Carl Swartling. 

  – Vi gör en bedömning där vi tittar på hur mycket man svettas, men också hur mycket man faktiskt lider av det. Målet är att man ska ha en bra livskvalitet.

  Han förklarar att hyperhidros hör till kategorin ”skamfyllda sjukdomar” och kan vara så stigmatiserade att man inte ens söker hjälp. Mörkertalet tros vara stort och Carl Swartling menar att det är många som inte har "kommit ut ur garderoben".

  – Våra patienter har inte sällan lidit väldigt länge och inte pratat med någon alls om problemen förrän de kommer till oss. Det kan vara en otrolig lättnad att äntligen få prata med någon. Och det finns hjälp att få.

  Fakta

  Visste du att?

  + Svettkörtlar ”acklimatiseras” och man svettas mer effektivt efter en tid i varmt klimat, men också vid regelbunden träning. De amerikanska militärer som deltog i Gulfkriget fick acklimatisera sig innan strid, allt för att svettas och eliminera värme optimalt.

  + Svettlukt uppstår när bakterier äter av den apokrina svetten och nedbrytningsprodukter bildas. Men de behöver inte lukta illa, utan kan vara luktfria - eller till och med lukta gott. 

  Källa: Carl Swartling, Svettmottagningen

   

  Visa mer...

  Fakta

  Hjälp vid hyperhidros

  + I lindriga fall av hyperhidros kan man behandla med aluminiumsalter som blockerar svettporerna i till exempel armhålorna och på händerna och fötterna. Det finns receptfria produkter, till exempel Absolut Torr, Bats eller Stop 24. 

  + Man behandlar också med botulinumtoxin (mest känt som botox) som man injicerar i ett rutmönster över det överdrivet svettiga området, och förlamar svettkörtlarna där. Behandlingen har visat sig effektiv och sitter i ungefär 3-12 månader. 

  + Ibland kompletterar man med tabletter, ofta som en temporär lösning, eftersom de har en del biverkningar.

  + Det finns en patientförening för personer som lider av hyperhidros: www.hyperhidrosforeningen.se 

  Källa: Carl Swartling, Svettmottagningen

  Visa mer...