1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Klockan mer accessoar än en tidvisare

Tidvisare eller stilmarkör? Armbandsklockan blir allt hetare som accessoar för män. I vår är gummiarmbanden trendigast.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2008
Klockor från Conino Laborghini.
Klockor från Conino Laborghini.Foto: 
Klockor från Mark Ecko.
Klockor från Mark Ecko.Foto: 
Klocka från Dyrberg Kern.
Klocka från Dyrberg Kern.Foto: 
Klockor från Mark Ecko.
Klockor från Mark Ecko.Foto: 
Klockor från Conino Laborghini.
Klockor från Conino Laborghini.Foto: Jessica Gow/scanpix
Klockor från Mark Ecko.
Klockor från Mark Ecko.Foto: Jessica Gow/scanpix
Klocka från Dyrberg Kern.
Klocka från Dyrberg Kern.Foto: Dyrberg Kern
Klockor från Mark Ecko.
Klockor från Mark Ecko.Foto: Jessica Gow/scanpix

I dag är det knappast någon som höjer på ögonbrynen när män bär smycken.

Men såvida du inte är old school-hiphopare eller Peter Siepen, är smycken inget som män direkt frossar i, utöver förlovningsringen eller enstaka piercing.

Armbandsklockan däremot, får ofta tjäna som smycke för männen. Och nu ökar intresset för klockan som prydnad.

­ Armbandsklockan är en markör och ett sätt att visa vem man är eller vill vara i första hand. I andra hand är den en tidvisare. Vissa ängslas inför vanliga armband, men det är få som inte tycker att en klocka är okej, säger Per Nilsson, modechef och chefredaktör på modetidningen King.

Flirt med det maskulina

Armbandsklockans ställning som accessoar märks inte minst genom att klockor i dag inte bara säljs hos traditionella klockexperter utan också i många klädbutiker.

Som ett självklart komplement till den stil man har valt. Samtidigt kompletterar flera klocktillverkare sina kollektioner med smycken som flirtar med traditionellt maskulina områden. Moto Gp till exempel, lanserar i vår armband som ser ut exakt som motorsågs- och cykelkedjor.

Niklas Lundgren på klockgrossisten Ketonic, understryker att många använder klockan just som en manlighetssymbol.

­ Grejen är att man vill visa upp den, lite som med bilar. Det finns en parallell där, säger han.

Tiden inte så viktig

Men att klockan faktiskt är en klocka, en tidvisare, tycks inte stå i fokus längre. Det menar till exempel Daniel Johansson, på klockgrossisten Watch Market:

­ Att den ska visa tiden blir inte så viktigt, den ser man ju på mobilen. Det är som med den jag har på mig nu, där ser man knappt vad klockan är. Men det är inte syftet heller. Den ska mer matcha kläderna jag har på mig, säger han.

Tekniska under

Våren 2008 syns ingen entydig trend för herrklockorna. Här finns allt från klassiskt maskulina och stilrena och de tekniska undren berikade med en mängd teknologiska detaljer.

Men det finns också utrymme för sportiga färgexplosioner och glittrig bling i vårens klockmode.

­ Klockorna ska fortfarande vara stora och gärna ha gummiarmband. Förut var det bara barnklockor och sportiga digitalklockor som hade det. Men i dag är det gummi som gäller om man vill ha ett coolt, sofistikerat ur. Det får också gärna vara borstat stål och andra matta kvaliteter i stål och roséguld, säger Per Nilsson.

Matchar kläderna

Hur ser klockintresset ut bland Sveriges män ut, jämfört med i andra länder?

­ I till exempel Italien har man inte bara en klocka som man kör tills den stannar. Där köper de nya klockor som man köper nya tröjor. Man kanske har en dyr klocka hemma, men så kompletterar man med en billigare som kanske matchar kläderna man ska ha på kvällen, säger Daniel Johansson.

Kings Per Nilsson håller med.

­ Vi är inte riktigt där Italien är ännu, men har blivit mer medvetna vilket gäller hela modesidan för herrar. Vi lägger ner mer tid på och pengar på ytan och därmed även klockan, säger han.

Anna Hedlund/TT Spektra

Webred BLT.se
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.