Hässleholm

Pedagog spårade stulen läsplatta

Hässleholm Artikeln publicerades

En iPad försvann vid ett inbrott i en skola i Karlskrona. Över ett år senare dök den upp i Vittsjö. Mannen hävdar att han bara ombetts låsa upp den och inte förstod att den var stulen.

Läsplattan försvann i mars 2018 och kunde spåras över ett år senare.
Foto: Berit Roald
Läsplattan försvann i mars 2018 och kunde spåras över ett år senare.

I början av mars 2018 var det inbrott på Wämöskolan i Karlskrona. Då försvann bland annat en iPad. I maj 2019 gjordes en husrannsakan i Vittsjö och där hittades läsplattan. En teknikpedagog på Wämöskolan hade då lyckats spåra iPaden till adressen via ett särskilt program.

Mannen som hade läsplattan i sin ägo driver ett bolag som reparerar bland annat läsplattor och mobiltelefoner. Han hävdar att han fått läsplattan av en kund, vars namn han är osäker på, för att låsa upp den. Kunden ska ha uppgett att dennes son glömt sitt lösenord.

Oavsett sanningshalten i utsagan så ser tingsrätten på innehavet av läsplattan som häleri. Det handlade inte om en reparation utan en bearbetning som skulle leda till att ägaren skulle få det svårare att återfå stöldgodset.

Mannen döms till villkorlig dom och dagsböter.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.