1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

En hamster som heter Börje

Nyheter • Publicerad 30 januari 2013

Det kanske bara händer ibland, men det känns mer ofta numera, och inte precis sällan.

Man hamnar i flödet av information, klickar runt på internet utan att riktigt veta varför. Först en fin trailer om Kjell Hobjer-filmen, som har premiär i Konsthallen, Karlskrona på lördag. Sedan, nästa sekund, noterar jag att Steffo, denna älskvärda klumpfot i TV4:s morgonsoffor om torsdagar och fredagarna ska svänga lurviga ben och fötter i Let's dance om någon månad och jo, Kenza ska också vara med, vem det nu är, någon som skriver dagböcker på nätet och hyllar schampoo, tror jag. Och får betalt för det.

Informationen var mer strukturerad förr. Det fanns fördämningar i vattenfallet.

Man köpte sin tidning i kiosken, gick hem och lade sig i soffan och läste vad som hade hänt. Ungefär. Eller gjorde som min mormor, var helt ovetande om krig, kommunalt fiffel och livshotande influensor, fram till den sekund Rapport startade halv åtta på kvällen.

Numera är vi informationsknarkare dygnet runt och kan via alla möjliga och förr helt omöjliga kanaler följa vad som händer jorden runt, alla dygn, varenda en av årets 365 dagar.

Det är ingen revolution för de flesta av er. Få utropar här och nu: "Jisses, vad har hänt? Vad menar gubben?".

Men det är inte nyheter om flygplansolyckor, cancermediciner eller ens Zlatan som får oss att stanna upp och minnas tillbaka, reflektera och utropa de klassiska två små orden: "Oj, fan!".

I går stannade åtminstone min värld när jag fick läsa om Börje, eller förlåt - Mr Kommunhamster Börje.

Bakgrunden är något dimmig, men allt började tydligen med att en hamsterägare i Kalmar sökte nytt hem åt sin hamster.

Ägaren tänkte kanske något i stil med att "förr hade kungar och pampar drakar och sabeltandade tigrar som beskyddare" och fick en idé.

- Min kära hamster Börje ska bli kommunhamster.

Ärendet togs inte på allvar på kommunkontoret i Kalmar och Börje blev inte ens, som sedvanligt protokollet kräver, diarieförd som en allmän handling.

Och det var ju tråkigt, även om Börje knappast är den som ämnar författa en välformulerad överklagan.

Däremot är jag fortfarande nyfiken på hur Börjes matte eller husse resonerade. Vad skulle kommunen med hamster till? Skrämma Janne Josefsson på Uppdrag Granskning? Skulle han, Börje alltså, gömma sig i lådor fulla med myndighetshandlingar och sedan, utan förvarning, bita hårt när nyfikna journalistfingrar grävde för djupt i samlingarna med tvivelaktiga kvitton?

Eller fanns det en diabolisk plan att smitta Börje med rabies och därmed förvandla den kelsjuke gnagaren till en rasande stridsmaskin?

Men nu spekulerar jag bara.

Tramsar till och med.

Börje får tänka om, bli specialagent.

Kanske hos polisen eller Tullverket.

Jag önskar honom all lycka och tänker här och nu aldrig mer yppa ett endaste ord om någon hamster, inte ens min gamla kära Pelle.

Andra uppdrag väntar, hamsterhjulet snurrar vidare, utan varken broms eller möjlighet till nödstopp.

Christian Hylse

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.