1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Föreningen Norden

Nyheter • Publicerad 7 februari 2013

Onsdagen den 6 februari avhölls en mycket intressant cafékväll på Karlshamns Bibliotek. Ett 60-tal var närvarande. Ulla Liewendal föreläste om Fanny Falkner, född 1890 i Karlshamn. Fanny var August Strindbergs sista kärlek. Fannys familj flyttade till Stockholm kort tid efter att Fanny var född, och där växte hon upp.

Där träffade hon så småningom August Strindberg, som hon förlovade sig med. Förlovningen varade fram till hans död 1912.

Hon startade en karriär som skådespelerska men gick sedan över till att måla porträtt. Hon levde i Danmark större delen av sitt liv. Hon dog 1963. Ulla Liefwendal träffade Fanny under sina studieår i Köpenhamn. Arrangemanget genomfördes i samarbete mellan Karlshamns Bibliotek och Föreningen Norden K/S.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.