1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skydda dina ögon - bär solbrillor

Ser du fram emot soliga och varma sommardagar? Glöm då inte bort att skydda dina ögon med solglasögon.
Fanny Holgersson, optikerassistent på Swan Optik.
Foto: Mattias Mattisson

Solglasögon är inte bara ett smycke - utan det skyddar också mot ultraviolett strålning som kan leda till grå starr samt andra sjukdomar.

Färger på solglas har olika funktioner och egenskaper. Vid bilkörning fungerar brunt eller grått glas bäst. Glas om är gråa och gröna ger bra färgåtergivning.

Polariserade glas tar bort reflexer och bländningar. De passar bra vid sjön och havet. En nackdel med denna typ av solglas kan vara att titta på digitala skärmar.

– De ”släcker ut” vissa digitala skärmar. Men majoriteten av dem som har dessa solglas tycker att de är sköna. De återger färger bra, säger Fredrik Swan på Swan Optik i Karlskrona.

Färger på solglas har olika funktioner och egenskaper.
Foto: Mattias Mattisson

Han berättar att kunder efterfrågar modeller som bland annat pilot, clubmaster och oversize. Stilrena bågar är det som gäller just nu.

– Många ungdomar kör i dag på retrosolglasögon. Det som är lite nytt är runda solglasögon med dubbelbrygga. Det är lite 30- till 40-tal över det, säger Fredrik Swan.

Suncovers, eller fitovers som de även kallas är populärt. Det är helt enkelt solglasögon som man sätter ovanpå sina vanliga glasögon.

Fanny Holgersson och Fredrik Swan på Swan optik i Karlskrona.
Foto: Mattias Mattisson

Glajjorna ska gärna vara stora samt kupade så att det inte kommer in så mycket ljusinsläpp från sidorna. De skyddar huden runt ögonen som är känslig. Välj ett par som är bekväma att ha på sig.

Solens strålar kan fortfarande vara skadliga om solen gömmer sig bakom moln.

– Du ska egentligen skydda ögonen mot UV-strålning året runt, säger Fredrik Swan.