Feature

Kerstin Porshed: Det som gör mig upprörd är när jag kommer till r som i ridning

Feature Artikeln publicerades

Såhär i september när nya bättre tider randas, kommer alltid frågan upp: Hur är det egentligen med friskvårdsbidraget, använde jag hela pengen när nyårslöftet skulle sjösattas?"

Jag är nämligen så pass snål av mig att jag alltid suger åt mig minsta krona av det där bidraget. Till skillnad från många av mina arbetskamrater, som år ut och år in låter dessa tusenlappar brinna inne.

Det är samma typer som fortfarande har kvar presentkortet vi fick i julklapp för säkert fem år sedan, där man under synnerligen krångliga former skulle gå in på en hemsida och välja sin egen julklapp – som dessutom inte alltid fanns i lager.

Men när det gäller sådana saker är jag ett under av präktighet, som inte låter en krona förfaras. Och jag delar gärna med mig av min visdom. Att jag sedan låter gymkortet ticka på under långa perioder av lättja är så klart en helt annan sak.

  Hur som helst gick vi in på Skatteverkets lista häromdagen, bara för att kolla vad oföretagsamheta jobbarkompisen har att välja mellan.

  Och det, mina vänner, är en häpnadsväckande läsning. Speciellt när man sedan tittar på listan vad som INTE godkänns som skattefria motions- och friskvårdsformer.

  Enligt alla regler är det helt ok att ladda hem olika appar som ”ger "möjlighet till enklare slag av motion och annan friskvård". Man kan också träna balans, bada bastu och behandlas med både hypnos och akupunktur för att kunna slappna av lättare.

  Vidare kan man ägna sig åt fresbeegolf, inlinesåkning, cheerleading, minigolf och cricket. Och det är helt ok att få pengar för att få medicinsk fotvård och bada i kallbadhus om man nu är av den ullen.

  Men det ger inga poäng att spela golf eller att springa sig stupatrött med hunden på agilitybanan. Ej heller räknas rodd som friskvård och den som har sömnproblem får lösa den typen av stress på annat sätt.

  Vad gäller just golf kan jag inte uttala mig eftersom jag aldrig har gått en runda på en sådan tålamodsprövande bana. Men jag kan räkna upp hur många som helst i min närhet som bestämt hävdar att golfen räddar dem från både utbrändhet och försoffning.

  För att inte tala om körsång, som vetenskapen om och om igen bevisar gör människor gladare, friskare och mer stresståliga.

  Men det som gör mig personligen upprörd är när jag kommer till r som i ridning.

  Jag förstår att man måste dra vissa gränser och varför friskvårdssubventioner inte kan gälla sporter som kräver en tjockare plånbok och därmed inte är tillgängliga för alla. Men det är väl för tusan inte gratis att köpa ett gymkort heller. Och det finns faktisk de som rider på lektion en gång i veckan också. Att ägna sig åt ridning behöver nödvändigtvis inte innebära att man äger sin egen häst.

  Ridning kan utövas på en massa sätt och ambitionsnivåer. I tävlingsform, som ren motion eller kanske som rehabilitering. Men gemensamt för all ridsport är att den utmanar hela kroppen; balans och stabilitet såväl som flås. Ridning kräver också en närvaro i nuet som få andra sporter kan tävla med.

  För mig personligen var min tid i stallet glädjen att samspela med ett djur. Det var också där jag fick vänner jag haft hela livet.

  Men det kanske inte är något värt när det kommer till friskvård.