Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jordgubbsodlaren: ”Då är de som bäst”

Trots en trög start blir det en sommar med jordgubbar på Röaby Bärodling. Men i år är det färre jordgubbssorter på fälten.
Ronneby • Publicerad 26 juni 2020
”Det här är en riskabel bransch, men det är roligt”, säger Anders Lennartsson på Röaby Bärodling.
”Det här är en riskabel bransch, men det är roligt”, säger Anders Lennartsson på Röaby Bärodling.Foto: Nanna Jami

Solen gassar från en klarblå himmel när vi möter Anders Lennartsson på Röaby Bärodling. I växthuset där tusentals jordgubbsplantor finns är temperaturen betydligt högre än utomhus och flera av bären är mogna.

– Årets första jordgubbar plockade vi den 21 maj. Sorten som vi har i växthuset heter Elsanta som det odlas mycket av, säger Anders Lennartsson.

Annons

Trots frostnätter under den känsliga blomningen hann jordgubbarna på fälten mogna till midsommar.

På gården finns det olika jordgubbssorter vilket gör att säsongen kan pågå från maj till augusti. På fälten odlas Honeoye som har en lång skördeperiod, Rumba och sedan Malvina som är en sen sort med mörka bär.

Elsanta heter sorten som odlas i växthuset.
Elsanta heter sorten som odlas i växthuset.Foto: Nanna Jami

Hur vill du helst äta dina jordgubbar?

– Solvarma. De ska gärna vara plockade direkt från plantan - då är de som bäst. Jordgubben ska vara helt röd när man plockar den.

Blir du någonsin trött på bären?

– Jag brukar äta dem dagligen när det är säsong. Men efter några veckor kan man bli ganska less på dem, säger han och skrattar.

Efter midsommar drog självplockning av det röda guldet i gång. Det arrangeras ofta på kvällar och helger.

– I år odlar vi färre jordgubbssorter än vanligt på grund av coronautbrottet. Vi försöker bara hålla oss flytande. Det går aldrig att förutspå hur säsongen kommer att bli, men i år är det tufft, säger Anders.

För att få en bra skörd går det endast att odla på samma fält tre år i rad sedan behöver du ny mark. Plantorna kräver mycket vatten och sol.

– Det här är en riskabel bransch, men det är roligt.

Annons

Förutom jordgubbar odlas det även hallon och björnbär på gården.

– Vi kommer även arrangera självplock av hallon men det blir senare, någon gång kring augusti, säger Anders Lennartsson.

Fakta

Det här kanske du inte visste om jordgubben!

•De innehåller mer c-vitamin än apelsin.

•De smakar som bäst när de är rumstempererade eftersom det är då den goda smaken framträder.

•De är fiberrika.

Källa: Bärfrämjandet.se

Nanna JamiSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons