unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Fullt ös i glassfabriken

Högtryck på väderkartan innebär också högtryck i glassfabriken i Vilshult. Det bjuds även på flera nya smaker.
– Det gäller att vara kreativ, ägaren Adam Szilardy som aldrig tröttnar på glass.
Adam Szilardy som driver glassfabriken tröttnar aldrig på glass.
Adam Szilardy som driver glassfabriken tröttnar aldrig på glass.
Foto: Nanna Jami

2006 pluggade Adam Szilardy från Olofström it i Budapest. När han satt på flyget hem hamnade han vid två killar som skulle introducera italiensk glass i Malmö. Sex månader senare kontaktade de Adam och frågade om han ville vara med och starta en glassfabrik på Öland.

Några år senare startade Szilardy Holje glassfabrik på hemmaplan, i den tidigare bankfastigheten, mitt i Vilshult. I källaren sker tillverkning av glass dagligen.

– Vi växer hela tiden och är på jakt efter nya lokaler. Förhoppningen är att hitta något i Vilshult, men vi letar efter något passande i hela Olofströms kommun, säger Adam Szilardy.

Glassen levereras till kaféer, glassbarer och butiker. Under sommarsäsongen har glassbaren öppet fredagar till söndagar. Sju olika smaker samt mjukglass erbjuds över disk.

Högsäsongen drar i gång i juli och sträcker sig fram till början av augusti. Då har de även runt fem anställda.

– Vi försöker variera oss och erbjuder veckans smak.

Det utlovas flera nyheter. Några av de nya smakerna hittills är siciliansk apelsin, kaffeglass med kaffe från Blekinge kafferosteri och pecannötkola med krossade pecannötter.

Smakerna pistage och citronsorbet är hans favoriter.
Smakerna pistage och citronsorbet är hans favoriter.
Foto: Nanna Jami

Det finns i nuläget runt 300 olika recept som är nerskrivna. Adams egna favoriter är pistage och citronsorbet.

– Jag gör sådant jag tycker om. Det gäller att vara kreativ. Jag äter glass dagligen, smakar av och ser till att allt är okej. Jag tröttnar aldrig på det.

Vilka smaker är mest populära?

– Det är choklad, äppelpaj och marängkola.