GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mera Sölvesborg

6 tips för din höstträdgård

Det finns en hel del att göra i trädgården i höst. Men glöm inte bort att njuta av denna vackra årstid.
– Ta tillvara på dagarna och njut, säger trädgårdsmästaren.
Sölvesborg • Publicerad 23 september 2020
Ted Hellberg och Anna Rickardsson Hellberg driver företaget TrädgårdsAnna tillsammans. De delar med sig av några tips för höstträdgården.
Ted Hellberg och Anna Rickardsson Hellberg driver företaget TrädgårdsAnna tillsammans. De delar med sig av några tips för höstträdgården.Foto: Nanna Jami

Soligt och runt 20 grader. Det bjuds på härligt sensommarväder en förmiddag i mitten av september när Mera möter Anna Rickardsson Hellberg och maken Ted Hellberg i deras trädgård i Norje.

Anna är trädgårdsmästare och Ted svetsare. Tillsammans driver de företaget TrädgårdsAnna i Blekinge. De erbjuder bland annat växtplanteringar, beskärning, skötsel, underhåll, plattsättningar och trädgårdsanläggningar av olika slag. Utöver det tillverkar Ted trädgårdsprodukter i cortenstål.

– Vi har haft fullt upp hela sommaren. Som mest har vi varit lediga en dag och då åkte vi i väg till Ven för att cykla, säger Anna Rickardsson Hellberg och skrattar.

– Det har varit galet mycket att göra. Det är kul, säger Ted Hellberg.

När företaget startade var det mest skötsel och underhållning av trädgårdar som efterfrågades, men nu är det mer anläggningar, berättar Anna.

– Vi tycker verkligen om det vi gör. Det bästa är variationen och alla kunder vi träffar.

Anna Rickardsson Hellberg och Ted Hellberg med hunden Tristan i deras stora trädgård.
Anna Rickardsson Hellberg och Ted Hellberg med hunden Tristan i deras stora trädgård.Foto: Nanna Jami

Parets trädgård som är cirka 2500 kvadratmeter är i ständig förändring.

– Detta var i princip en igenvuxen skog när vi flyttade hit. Det fanns väldigt många träd. Vi har tagit bort runt 25 stycken och byggt upp trädgården efter hand. Vi är ännu inte klara utan vi ska göra om en hel del, säger Anna.

Det finns mycket att göra i trädgården just nu. Det handlar till exempel om att beskära träd, rensa ogräs och plantera.

Här delar Anna och Ted med sig av några tips för höstträdgården.

Beskär träd

När det kommer till fruktträd och stenfruktsträd ska du ta bort grenar som växer inåt och uppåt. Ta även bort döda grenar. Klipp inte allt för nära och se till att du inte lämnar en lång ”tapp.”

– Det är viktigt att rengöra verktygen med till exempel rödsprit. Anledningen är att inte sprida sjukdomar mellan träden, säger Ted Hellberg.

Ta hand om gräsmattan

Fyll igen gropar med jord och stödså. Jorden är fuktig och fortfarande varm. Klipp gräset. Försök att inte klippa för kort. Fem centimeter är en bra längd och gör även att det klarar sig bättre under vintern.

Flytta växter och ta tillvara på fröer

Gräv upp och hitta en ny plats till växter som inte trivts där du planterat dem. Ta till vara på fröer från till exempel tomater och andra växter samt blommor.

– Våga experimentera. Flytta runt på växter i din trädgård, säger Anna.

Plantera

Exempel på växter som du kan plantera i höst är buxbom, järnek och perenn. Plantera rosor - men gör det innan den första markfrosten slår till.

Rensa ogräs

Fortsätt rensa ogräs. Trots att det blir kallare slutar det inte att växa.

Se till att njuta

– Hösten är underbar. Ta tillvara på dagarna och njut av alla vackra färger, säger hon.

Klipp bort grenar som växer uppåt med din sekatör.
Klipp bort grenar som växer uppåt med din sekatör.Foto: Nanna Jami
Lämna inte kvar långa ”tappar”
Lämna inte kvar långa ”tappar”Foto: Nanna Jami
Så här klipper du bort ”tappen” på rätt sätt.
Så här klipper du bort ”tappen” på rätt sätt.Foto: Nanna Jami
Nanna JamiSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.