GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skådespelaren Agneta Eckemyr är död

Den svenska skådespelaren och modedesignern Agneta Eckemyr har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar hennes anhöriga.
Film • Publicerad 29 december 2018
Visby 1979-07-27
Filminspelning i Visby med Torbjörn Axelman.  Agneta Eckemyr och Thomas Hellberg i huvudrollerna. 
Foto: SvD / TT / kod 12014
Visby 1979-07-27 Filminspelning i Visby med Torbjörn Axelman. Agneta Eckemyr och Thomas Hellberg i huvudrollerna. Foto: SvD / TT / kod 12014
Foto: SvD/TT

Eckemyr föddes 1950 i Karlsborg och inledde sin karriär som fotomodell. I samband med att hon flyttade till New York på 1970-talet började hon också medverka i Hollywoodfilmer för Walt Disney. Det ledde i sin tur till flera stora roller i svenska produktioner som "Lejonet och jungfrun" från 1975, där hon spelade mot Sven-Bertil Taube, och Ingrid Thulins självbiografiska film "Brusten himmel" från 1982.

Eckemyr arbetade även bakom kameran som modefotograf och drev från 1980-talet klädbutiken Älskling i New York, tillsammans med väninnan Vivianne Tvilling. I ett mejl till TT beskriver Vivianne Tvilling sin vän som "en stilbildare och en oerhört vänlig själ" som "kommer att saknas av familj, vänner, kunder och bekanta".

2014 kom dokumentären "Penthouse North" på SVT, som beskriver hur Agneta Eckemyr tvingas flytta hem till Sverige efter över 40 år i New York, till följd av en dalande karriär och ekonomi.

Agneta Eckemyr blev 68 år.

(TT)

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.