Rachel Bråthén: ”Livet är mycket enklare på Aruba”

Jubilaren Artikeln publicerades

För sex år sedan var Rachel Bråthén bland de första att kombinera yoga med sociala medier. I dag har ”Yoga Girl” miljontals följare över hela världen.

–  Jag vill använda mitt inflytande för att göra bra saker, säger hon.

Bland alla trender som sveper över världen är kanske hälsotrenden den tydligaste, och den största. Hit hör maten vi äter, vår sömn och så klart även träning. Det handlar om livsstil och där har yoga fått stort utrymme.

Men det var egentligen inte det Rachel Bråthén tänkte på när hon för sex år sedan började lägga ut bilder på sig själv i olika yogapositioner på Facebook och Instagram under namnet ”Yoga Girl”. Då hade hon bott på den karibiska ön Aruba i ett par år med sin pojkvän Dennis, numera make.

–  Jag gjorde det för min familj och mina vänner så att de skulle se vad jag gjorde varje dag. Tanken var inte att det skulle växa så. Det var inte min plan.

Men ganska snart började fler söka sig till hennes konton på sociala medier. Vissa dagar kunde hon få 15 000 nya följare. Samtidigt började förfrågningar trilla in från olika håll i världen som hon hade svårt att tacka nej till.

–  Jag reste mycket och ville bara lära ut yoga, men visste inte riktigt vart jag var på väg.

Sedan dess är det mycket som har fallit på plats. Rachel Bråthén har blivit mamma och ”Yoga Girl” har blivit ett företag med ett 30-tal anställda. Följarskaran på Instagram har vuxit till 2,2 miljoner människor. Räknar man med Facebook, bloggen och podden är det totalt 3,5 miljoner, de flesta från USA och Sverige.

Fortfarande ger hon många egna yogalektioner både digitalt och hemma på Aruba. Varje år arrangeras särskilda yogaresor direkt från Sverige. Dessutom har hon startat ”Capitalize Yoga girl foundation” – en stiftelse som arbetar för att hjälpa utsatta barn världen över.

–  Jag har fått tydligare mål med det jag vill – inom business och karriär, aktivism och familj. Det är enklare att jobba riktigt hårt om man vet vart man är på väg.

Vad är dina mål?

–  Det normala hade kanske varit att börja marknadsföra produkter och tjäna pengar på min plattform. Men det har aldrig känts rätt för mig. Min huvudgrej är yogautbildningar och retreats det är det jag lever på. Det som driver mig är att hjälpa människor över hela världen att hitta en plats där de känner att de mår bra från insidan.

Hon säger att en stor missuppfattning om yogan är fokuset på den egna personen – att man blir vig, att det är hälsosamt, att man hittar balans.

–  Det är mycket jag, jag, jag. Men det viktiga inom yogan handlar om seva, gemenskapen, om att skapa en bättre värld för dig och för alla människor runtomkring.

Rachel Bråthén säger också att dottern har bidragit till att hon har fått en bättre struktur på dagarna. Sysslor som att svara på mejl, sitta i möten, skriva på podden och bloggen, eller som nu ge intervjuer, sker när Lea Luna sover middag eller är på dagis.

Samtidigt tycker Rachel att livet ofta är enklare på Aruba än i Sverige.

–  Det är mycket mer avslappnat här. När jag kommer till Stockholm kan jag plötsligt känna att jag måste klippa mig, färga rötterna, klä mig bättre. Så känner jag aldrig här, vi har flip-flops varje dag. Det är mindre press och mer avslappnat. Jag har enklare att vara mig själv här.

–  Det är klart att det har med vädret och kulturen att göra. Om det är bra vågor släpper folk allt vad de har för händer och går och surfar. Man ser solnedgången varje dag. Vi är ute mycket mer. Och det är mycket fokus på att ha kul – varje dag. Inte bara jobb, hämta på dagis, gå hem, laga mat och så.

Finns det något som Aruba kan lära sig av Sverige?

–  Ja, det är klart. Vissa saker driver mig till vansinne. Som att man måste stå i kö på gasbolaget för att betala gasen, och sedan i en annan kö för att betala vattenräkningen. I Sverige är allt så smidigt. Ta bara Skatteverket. Adressändra här kan ta sex månader, i Sverige räcker det med ett klick. Sådant uppskattar man inte förrän man åker därifrån.

Yogainstruktören och influencern Rachel Bråthén fyller 30 år. För sex år sedan började hon lägga ut bilder på sig själv i olika yogapositioner på Facebook och Instagram under namnet ”Yoga Girl”. I dag har hon 2,2 miljoner följare.

”I början delade jag mycket mer flashiga yogabilder och avancerade positioner, men nu tycker jag att det är så oviktigt”, säger Rachel Bråthén.

 

Enligt Rachel Bråthén är det en stor missuppfattning att yogan bara är fokuset på den egna personen.
Foto: JESSICA GOW / TT
Enligt Rachel Bråthén är det en stor missuppfattning att yogan bara är fokuset på den egna personen. "Det är mycket jag, jag, jag. Men det viktiga inom yogan handlar om seva, gemenskapen, om att skapa en bättre värld för dig och för alla människor runtomkring", säger hon.

Fakta

Rachel Bråthén

Fyller: 30 år den 5 oktober 2018.

Familj: Maken Dennis Schoneveld, dottern Lea Luna, 1,5 år. Mamma, pappa och sju syskon. Hundarna Quila and Laika. Samt getterna Penny och Lucy.

Bor: Sedan nio år tillbaka i Oranjestad på Aruba i Västindien.

Gör: Yogainstruktör och Instagramprofil.

Aktuell: Assisterar i meditationsgruppen Path of Love i Motala i slutet av september. Kommer snart ut med sin andra bok.

Om att fylla 30: ”Jag har alltid älskat att fira min födelsedag, men sedan jag fick min dotter har det förändrats. Nu minns jag inte ens vad jag gjorde på födelsedagen förra året.”

Så firar jag födelsedagen: ”Vi kommer till Stockholm den 4 oktober. Det ska bli kul att träffa mamma och pappa och mina syskon. Min man har pratat om att ordna något.”

Läser: ”Jag har bytt Netflix mot böcker och läser jättemycket. Just nu ”Leaders eat last” som är väldigt intressant. Den handlar om att du som chef eller ledare först och främst ska ta hand om ditt team.”

Svaghet: ”Jag jobbar med mitt tålamod, alltid. Min dotter lär mig att sakta ned. Ibland när hon vill något kan hon kasta sig ned på golvet och vägra. Det enda jag kan göra då är att lägga mig bredvid och vänta.”

Styrka: ”Jag är väldigt driven. Alltså, jag ger aldrig upp. Min man är en sådan som tänker efter. Jag är mer – det här ska vi göra. Jag ser inga hinder alls. Om de ändå kommer tänker jag att då får vi väl omforma oss.”

Visa mer...