Minnesord: Stig Petersson

Familj Artikeln publicerades

Vår pappa, Stig Petersson, gick bort den 8 november i en ålder av 90 år. Han blev hela 25 år äldre än sin egen far.

Pappa växte upp på en gård i Bredäng tillsammans med sina två bröder Gunnar och Ivan, som alltid betytt mycket för honom. Han var mycket präglad av att växa upp på en gård, där man körde mjölk till mejeriet, luffare kunde sova på höskullen och där han från tidig ålder fick hjälpa till med gårdens sysslor.

Hans lärare i Sibbaboda skola tyckte att han skulle bli lärare. Så blev det också. Efter realexamen blev det Folkskollärarseminariet i Växjö fram till år 1952. Han hade gjort korta inhopp som lärare under utbildningstiden men började sedan med höstterminen på Ungskärs skola. Där var klassrum och lärarbostad i samma byggnad. Vatten fick man hämta i brunnen utanför och längre bort fanns ett utedass. På den tiden fick en del elever ro till skolan från angränsande öar. Alla elever gick tillsammans i årskurserna 1 till och med 7, med start vartannat år.

Det var på Ungskär som mamma och pappa träffades. Mamma Birgit passerade skolan när hon skulle gå från byn till sin undervisning i skolköket i de militära barackerna, som låg bortanför skolan. Mamma och pappa gifte sig 1955.

Nu blev det efter uppskov dags för värnplikt i Kustartilleriet, eller exercisen som pappa sa, på bland annat. Kungsholms Fort och tjänstgöring ombord på en transportbåt.

Därefter arbete som lärare i Sibbamåla, Granemåla och sedan Kättilsmåla. Föräldrarna fick flytta från Sibbamåla när skolan skulle läggas ner och det blev även flytt för att skolan i Granemåla mötte samma öde.

En period arbetade båda föräldrarna på skolan i Kättilsmåla. Pappa hade sjuorna och mamma skolkök. Och så bodde de mitt i byn. Pappa var med och ordnade föreläsningar och satt i fullmäktige i Lyckeby före kommunsammanslagningen. Andra sidor av samhället kom han i kontakt med när han satt i barnavårdsnämnden och socialnämnden för Folkpartiet.

När sjuorna flyttades från Kättilsmåla började Stig arbeta på Jändelskolan i Jämjö. Innan dess hade han läst in historia, statskunskap och nationalekonomi och blev därmed ämneslärare, och undervisade sedan i samhällskunskap och religion. Stig var rektor på Jämjö Yrkesskola, som bland annat ordnade kurser för blivande hemsamariter. Under denna tid lät föräldrarna bygga ett hus i Lösen närmare till både Jämjö och Karlskrona.

Så småningom blev Stig studierektor vid Kommunala Vuxenutbildningen i Karlskrona.

Stig var alltid djupt socialt engagerad och satt i senare delen av sitt yrkesverksamma liv med ”i Landstinget”. Stig var även nämndeman i hovrätten för Skåne och Blekinge. Historieintresse hade han hela livet, samt ett stort intresse för aktuella händelser. Som pensionär från 1992 har han ägnat sig åt trädgården och båtliv bland annat.

Vi tre barn växte främst upp i Kättilsmåla. Pappa hann uppleva både fem barnbarn och fyra barnbarnsbarn.

Hemtjänsten Ramdala, numera Lyckeby 2, har varit en god hjälp i ett flertal år och blivit kära vänner.

Ingrid, Lars och Magnus

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.