1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Jubilar

Full fart för Johan Kristoffersson

För tio år sedan var han en ung och lovande längdskidåkare. I dag är Johan Kristoffersson STCC-vinnare och världsmästare i rallycross, och känner att han äntligen har ”kört ikapp” sin ålder.
Grattis • Publicerad 1 december 2018
Racerföraren Johan Kristoffersson fyller 30 år.
Racerföraren Johan Kristoffersson fyller 30 år.Foto: Jeanette Dahlström

Det är en smula speciellt att byta tävlingsidrott när man är runt 20. Det vet Johan Kristoffersson som valde att göra ett idrottsligt lappkast och byta längdskidorna mot bilsport. Från att ha varit en lovande junior blev han en något överårig rookie, vars jämnåriga konkurrenter redan hade rattat go-cart och bil i ett decennium.

Att byta skidornas tysta glid genom skogen mot rusande motorer på en rallybana kan tyckas långsökt. Att dessutom välja att tävla i flera olika serier verkar dessutom farligt nära att ta sig vatten över huvudet, när man redan ligger flera steg efter sina medtävlande.

Men Johan Kristoffersson har svar på allt. Motorsporten har nämligen alltid funnits med i bakgrunden. Inte direkt för honom själv, men genom pappa Tommy Kristoffersson, rallyförare och stallchef vars hjärta alltid har klappat hårt för bilsporten. Men på fritiden åkte han längdskidor, och för Johan blev skidåkningen ett sätt att få tid med sin pappa på den tiden när han var för liten för att köra rallycross. Ute i skidspåret kunde de göra saker tillsammans, och sonen kunde vinna sin fars uppmärksamhet genom att börja tävla.

Och att tävla har intresserat Johan sedan barnsben.

– Redan när jag började i första klass var jag ute och drog skidspår på tomten hemma, och tränade både före och efter skolan. För att jag ville bli bra, och redan då var jag väldigt inriktad på tävlingsgrejen. Jag har alltid tyckt att det är kul.

Johan Kristoffersson är världsmästare i rallykross och avslutade nyligen säsongen med att ta sin elfte VM-seger – på tolv lopp.
Johan Kristoffersson är världsmästare i rallykross och avslutade nyligen säsongen med att ta sin elfte VM-seger – på tolv lopp.Foto: Micke Fransson

Han hann bli en lovande junior innan han bytte idrott helt och hållet. Intresset för motorsport tog över och 2008 fick han möjlighet att tävla i Junior Touring Car Championship. Efter det blev det både Scandinavian Touring Car Championship (STCC), Porsche Carrera Cup Scandinavia och Superstars International Series Italia, och 2012 vann han i alla tre serierna på ett och samma år.

Han blev första svensk att lyckas med den bedriften och då, om inte förr, stod det klart för de flesta att det här var en talang att räkna med. Sedan dess har det blivit två VM-titlar och ytterligare ett STCC-guld.

En anledning till att han valde att tävla i så många serier är just att han kom igång så sent. Han ville komma ikapp erfarenhetsmässigt med de konkurrenter som hade kört mer. Men det handlar också om att få köra så mycket som möjligt. Skidor kan man bara spänna på sig och sticka ut. I motorsporten är det en större apparat kring träningsmöjligheterna: man ska hyra en bana, ha en bil och ett helt team av ingenjörer och mekaniker runt sig.

– Och samtidigt har jag nog följt min pappas råd – ska man göra något så ska man göra det till hundra procent. Jag har varit väldigt noga med att ha riktigt bra förutsättningar för att kunna vinna i de serierna jag kör. Det får inte bli för mycket kvantitet, utan det måste vara kvalitet också.

Det blir mycket snack om motorsport vid familjemiddagarna. Det går inga vattentäta skott mellan jobb och fritid i en familj där flera generationer samlas runt en och samma passion. I familjeföretaget Kristoffersson är pappa teamchef, farmor sköter ekonomin och sambon Zandra arbetar som koordinator.

Sedan Johan Kristoffersson blev pappa till Colin, i dag 3,5 år, har han fått en annan distans till sporten.
Sedan Johan Kristoffersson blev pappa till Colin, i dag 3,5 år, har han fått en annan distans till sporten.Foto: Jeanette Dahlström

Dessutom vore det knappast möjligt att tillhöra världseliten inom motorsport och vara småbarnsförälder samtidigt, om det inte vore för att Zandra tar en större del ansvaret hemma.

Har dina drivkrafter ändrats av att bli pappa?

– Jag har nog alltid varit driftig och framåt och velat utveckla mig. Men sedan jag blev pappa har jag insett att sporten ändå är en lek vid sidan av själva livet. Colin bryr sig inte så mycket om ifall jag har kommit sist eller om jag har vunnit. Det är väldigt skönt att ha fått lite distans till sporten.

Malin Eijde
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.