Frankrikes tidigare president Chirac är död

Frankrike Artikeln publicerades
Frankrikes tidigare president Jacques Chirac är död. Arkivbild från 2011.
Foto: Francois Mori
Frankrikes tidigare president Jacques Chirac är död. Arkivbild från 2011.

Frankrikes tidigare president Jacques Chirac har avlidit, meddelar hans ­familj. Han blev 86 år.

”Jacques Chirac ansluter sig från och med nu till Frankrikes historia”, säger nationalförsamlingens talman Richard Ferrand.

”President Jacques Chirac dog i morse omgiven av sin familj, fridfullt”, säger Chiracs svärson Frédéric Salat-Baroux till AFP.

Chirac föddes 1932 i Paris och ledde Frankrike mellan 1995 och 2007. Han har också varit borgmästare i Paris samt premiärminister.

Nationalförsamlingen höll en tyst minut för Chirac efter dödsbeskedet.

”Jacques Chirac ansluter sig från och med nu till Frankrikes historia. Ett Frankrike till hans avbild: eldig, komplex, ibland full av motsägelser, alltid driven av en oförtröttlig republikansk passion”, säger nationalförsamlingens talman Richard Ferrand i en kommuniké, skriver Le Figaro.

I franska medier beskrivs Chiracs bestående avtryck på den franska politiken i långa ordalag, och många reagerar på hans död. ”Han har haft de högsta positionerna i Frankrike under en exceptionellt lång politisk karriär – mer än 40 år”, skriver Le Monde.

”En del av mitt liv har gått förlorat i dag”, säger Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy, enligt AFP.

Justitieminister Nicole Belloubet säger att Chirac var en statsman som gjorde saker som kommer att bli ihågkomna. ”Jag kände Jacques Chirac personligen, det var en man som var väldigt uppmärksam på andra”, säger hon i ett uttalande, enligt Le Figaro.

President Emmanuel Macron ska hålla ett tv-sänt tal klockan 20 med anledning av Chiracs bortgång.

Europa och Frankrike har förlorat en stor ledare och ”jag en trogen vän”, skriver EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på Twitter.

”Jaques Chirac var en man med starka övertygelser om humanitet och broderskap”, fortsätter han.

Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt (M) skriver på Twitter att Chirac ”ska kommas ihåg som en betydelsefull europeisk ledare”.

Jacques Chirac var inte okontroversiell. 2011 dömdes han för korruption under sin tid som borgmästare i Paris. Han dömdes till två års villkorlig dom, men kunde inte delta i rättegången på grund av sin dåliga hälsa.

Chirac led under flera år av sjukdom och under de senaste åren i livet sågs han sällan i offentligheten.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.