GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Birgitta värnar både trend och tradition

Hon är kakdrottning i tv, mamma till kära kokboksklassiker och en hård men rättvis konsumentupplysare. Arbetet tar aldrig slut för Birgitta Rasmusson – och det är så hon vill ha det.
Grattis • Publicerad 4 september 2019
Birgitta Rasmusson har en lång karriär bakom sig men det är ”Hela Sverige bakar” som har gjort henne rikskänd. ”Det är en märklig sak att jag skulle bli tv-kändis på gamla dagar”, säger hon.
Birgitta Rasmusson har en lång karriär bakom sig men det är ”Hela Sverige bakar” som har gjort henne rikskänd. ”Det är en märklig sak att jag skulle bli tv-kändis på gamla dagar”, säger hon.Foto: Linus Hallsenius

Hon skrattar mycket och gott och är full av historier – men bakom den glada godmodigheten kan också en fast bestämdhet anas. Det här är lanthushållslärarinnan med gedigen utbildning som vet vad hon kan, som förstår kvalitet och som tycker att det är alldeles självklart att konsumenterna ska ställa höga krav på producenter och leverantörer.

Birgitta Rasmusson växte upp på en gård i Bohuslän så hon var ingen gröngöling när hon kom till Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala. Efter tre års råplugg av allt från styckdelar till mjölsorter tog hon en lanthushållslärarexamen. Talangen och intresset för att baka har mycket med hennes mamma att göra. Agnes Rasmusson var skicklig på att baka och ställde till med tidstypiska kafferep i sann 1950-talsanda.

Den traditionen har Birgitta hyllat i två böcker: "Kafferepets historia" och "Julkaffets historia". Snart kommer en tredje, "Kakor vi minns".

Talangen och intresset för att baka kommer från Birgitta Rasmussons mamma som ställde till med tidstypiska kafferep. Den traditionen har Birgitta hyllat i flera böcker.
Talangen och intresset för att baka kommer från Birgitta Rasmussons mamma som ställde till med tidstypiska kafferep. Den traditionen har Birgitta hyllat i flera böcker.Foto: Karin Wesslén / TT

Hon vårdar gärna traditioner, men har inget emot trender – tvärtom! En gång lyckades hon skydda Ica Förlagets gamla trotjänare ”Sju sorters kakor” mot en oerfaren förlagschef med hjälp av just den svenska trendkänsligheten. Inför en ombearbetning i början av 2000-talet uppmanades Birgitta att minska på småkaksrecepten ”för i framtiden har ingen människa tid att baka småkakor”.

Birgitta, som visste att en sådan överloppsgärning vore nådastöten för den älskade kokboksklassikern, våndades över sitt uppdrag. Lösningen fann hon under en middag på svenskrestaurangen Aquavit i New York. Till kaffet serverades hembakta bondkakor i en liten kartong vid koppen och Birgitta uttryckte en viss förvåning inför krögaren Marcus Samuelsson.

– Och då tittar han på mig med sina mörka ögon och säger: "men Birgitta, vet inte du att småkakorna är den nya trenden?"!

Det var i triumf som Birgitta anlände till nästa förlagsmöte – hon visste att en trend från New York trumfar alla invändningar om förlegade traditioner. Så blev det och den omarbetade nyutgåvan väckte enorm uppmärksamhet när den släpptes. På pressreleasen trängdes ett hundratal journalister runt buffén med champagne och trendigt tantiga småkakor på Stockholms Grand Hotel.

Uppmärksamhet väcker även Birgitta själv numera. ”Hela Sverige bakar” är inne på åttonde säsongen och Birgitta Rasmusson får finna sig i att bli igenkänd vart hon än går. Då ser hon till att sätta även kändisskapet i arbete. Hon håller gärna föredrag på små orter där hennes namn kan mångdubbla besöksantalet för kämpande lokalföreningar av skilda slag.

Vinden har vänt, kakbak har höjt sin status och konsumentmedvetenhet är åter på tapeten. Men i dag finns inga hushållsutbildningar kvar, konsumentjournalistiken är på utdöende, och Birgitta Rasmusson fick den otacksamma uppgiften att lägga ned Icas provkök. Hon ser på 1990- och 2000-talen som förlorade år som har skapat en kunskapslucka som fortfarande påverkar samhället.

En gång i tiden var hon en sträng och metodisk konsumentupplysare och testredaktör på tidningen Ica-Kuriren. Hon utför ibland fortfarande produkttester enligt den gamla tidens mallar, senast var det elvispar.

– Det var elvispar som visserligen kostade 99 kronor men en ville börja brinna av att vispa två deciliter vispgrädde. Sådant borde nästan vara straffbart att tillverka. Jag trodde aldrig i hela mitt liv att jag skulle få uppleva att det gick åt det hållet och inte tvärtom.

Hon ser ingen framtid för den unga människa som till äventyrs skulle vilja gå i hennes fotspår. Numera vill ingen betala vad det kostar med konsumentupplysning och minutiös korrläsning av kokböcker. Och ingen klagar på dåliga elvispar eller fel i kokböcker.

Men Birgitta Rasmusson är alltid efterfrågad och hon jobbar på. I 80-årspresent till sig själv tänker hon dock slå till på en resa till ett hemligt land. Någonstans där hon kan röra sig ostört, utan att bli igenkänd som hela Sveriges kakdrottning.

– Och kanske, kanske att jag får med mig material hem som kan bli en ny bok. Vi får se!

Birgitta Rasmusson växte upp på en gård i Bohuslän och har en lanthushållslärarexamen i bagaget. Hon har bland annat arbetat som konsumentupplysare och testredaktör på Ica-Kuriren.
Birgitta Rasmusson växte upp på en gård i Bohuslän och har en lanthushållslärarexamen i bagaget. Hon har bland annat arbetat som konsumentupplysare och testredaktör på Ica-Kuriren.Foto: Karin Wesslén / TT

Fakta

Birgitta Rasmusson

Namn: Birgitta Rasmusson.

Fyller: 80 år den 4 september 2019.

Gör: Kokboksförfattare som har varit med och skrivit klassikerna "Den rutiga kokboken" och "Sju sorters kakor".

Aktuell: Med ny kokbok den 5 september, ”Kakor som vi minns”. ”Hela Sverige bakar” har säsongspremiär 25 september.

Bor: Stockholm.

Familj: Singel. ”Men jag omger mig med en stor grupp kavaljerer, det är väldigt trevligt.”

Så firar jag födelsedagen: ”Jag har ett tjejgäng sedan universitetstiden och de har fått för sig att ta med gumman till Helsingfors. Dessutom blir det familjemiddag på Villa Sjötorp och en längre resa för mig själv senare.”

Om att fylla 80: "Det är inte roligt att veta att man är i nedförsbacken. Jag brukar säga att jag tar ett halvår i taget. Man får vara glad att man är frisk och framför allt att man kommer ihåg. Tyvärr har jag vänner och bekanta som har sjukdomar och minneshistorier. Och det är fruktansvärt vemodigt att uppleva att människor omkring en blir förändrade eller råkar ut för tråkiga saker."

Bästa småkakan: "Märtas chokladsnitt. Om de är gjorda på god kakao så är de favoriten."

Finns alltid i kylskåpet: "Smör, grädde, ägg och jäst. Om det så är mitt i natten ska jag kunna ställa mig och baka om jag kommer att tänka på något."

Några milstolpar: "Att få ombearbeta och skriva förord till 'Rutiga kokboken'. Att träffa den legendariska amerikanska tv-kocken Julia Child. Och roligast av allt – att göra konsumenttester."

Malin Eijde/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.