1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tidernas tv-skurk fyller 75 år

Det elaka flinet i slutet av avsnitten retade upp en hel värld. JR Ewing i "Dallas" var figuren alla älskade att hata. Mannen bakom tv-historiens ultimata "bad guy" heter Larry Hagman och är en av USA:s mest rutinerade tv-skådisar.
Nyheter • Publicerad 19 september 2006

jubilaren

Larry Hagman föddes passande nog i Texas 1931. Hans mamma var den mycket berömda scenaktrisen Mary Martin och hans pappa var advokaten Ben Hagman.

De två skiljde sig dock relativt snart. Trots att Larry Hagman växte upp med en av USA:s största skådespelare som mamma, var det ingenting han själv hade tänkt syssla med.

Han ville i stället bli cowboy och flyttade till sin pappa, som bodde på en gård.

Såg inte en häst - Jag såg inte en häst eller en ko på hela tiden. Men jag balade hö och grävde diken och jobbade riktigt hårt. Det var nog det som fick mig att vilja bli skådespelare. Jag insåg att det måste finnas bättre sätt att försörja sig på. Så jag ringde upp mamma och sa att jag vill komma till New York och bli skådespelare, säger han i en intervju med American Archive of Television.

Som bekant fick han sin vilja igenom. Och det gick fort och nästintill som på räls.

Hans mamma ordnade jobb till honom på en teaterpjäs i Texas och det var där han lärde sig skådespelarhantverket. När han sedan blev värvad till armén under Koreakriget och stationerad i London fick han ansvaret för underhållningen.

- Jag satte upp egna pjäser och spelade dem för amerikanska militärer. Och det var en underbar tid.

När han kom tillbaka till USA efter kriget hade televisionen kommit på allvar.

Små roller i tv-serier Larry Hagman blev genast intresserad av att jobba med det. Och det fick han.

Ganska omgående fick han små roller i tv-serier som i dag är mer eller mindre bortglömda. Men i mitten av 60-talet fick han erbjudande om att göra en sitcom om en astronaut som bor ihop med en lättklädd ande, spelad av Barbara Eden.

Serien fick ingen omedelbar framgång, men när serien senare började sändas på fler kanaler blev det megasuccé. I dag räknas den till en av de största i historien.

- Jag visste ingenting om vad oddsen för en succéserie var på den tiden. Men ingen trodde att "I dream of Jeanie" skulle bli en succé så tv-bolaget gjorde den svartvit för att spara pengar. Men vi blåste dem!

Framgången med "I dream of Jeanie" gav Larry Hagman mer och mer jobb. Under 70-talet gjorde han en lång rad filmer, bland annat "Superman". Men det var när han fick ett manus om en familj bestående av oljemiljonärer i Dallas som han skulle bli en megastjärna.

"Hemska personer" - Jag var tillsammans med min fru Maj i New York och jag fick två manuskript skickade till mig. Jag läste den ena och Maj läste "Dallas". Plötsligt ropade hon: "Det här är grejen, det här kommer du att älska. Ingen i serien är snäll, alla är hemska personer". Jag läste runt tio sidor, sedan bestämde jag mig.

"Dallas" kom att bli den i särklass mest omtyckta tv-serien på 80-talet, mycket tack vare Larry Hagmans insats som den elake JR Ewing.

"Who shot JR" Det avsnitt när han blev skjuten följdes av episoden "Who shot JR", som fortfarande är ett av de mest sedda programmen i amerikansk tv.

I världen sågs avsnittet av 380 miljoner människor. Dessutom har det blivit framröstat som ett av de största tv-ögonblicken i historien.

Flyttade till London - Efter att jag blev skjuten flyttade jag till London och reaktionen där var enorm. Om jag gick på gatan stannade bussarna. Chaufförerna steg till och med ur bussen och bad om min autograf. Alla ville veta vem som sköt JR. Till och med drottningmodern frågade mig: "jag antar att du inte kan berätta vem som sköt JR" och jag svarade: "nej, frun, inte ens för dig". Men det avsnitt som jag själv gillar mest är när jag fick in Sue-Ellen på "skrattakademien". Jag satte henne på ett sinnessjukhus och när männen i vita rockar kom och hämtade henne så vänder jag mig om och ler. Det var roligt och det mest fruktansvärda jag gjorde som JR.

"Dallas" fortsatte att vara en av de mest populära tv-serierna under större delen av 80-talet. Men efterhand började tittarsiffrorna dala och 1991 var det slut i rutan. Under många år var det inte många som brydde sig. Men med tiden har serien blivit något av ett fenomen och i dag är familjen Ewings hus, Southfork, det näst mest besökta turistmålet i Texas.

- I Tyskland är det ett enormt intresse. De kan chartra ett helt plan och åka över, säger Larry Hagman.

Levertransplantation Hans liv efter "Dallas" har till stor del handlat om hans hälsa. Han har bland annat genomgått en levertransplantation efter ett långvarigt spritmissbruk. Numera är han talesman för nykterhetsrörelser och föreläser om sitt liv och sin sjukdom.

När det gäller skådespeleriet har det varit lite tunnare med jobb. Men han medverkar dock i den nya säsongen av den hyllade tv-serien "Nip/Tuck", som sänds i USA i höst.

- Jag är inte så intresserad av att jobba om det inte är på bekväma platser. Alla manus som börjar: "vår hjälte går omkring bland moskiter i djungeln", slänger jag. (PM)

Mattias Boström

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.