1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tatuerare är som en konstnär

Niklas Wiman, eller rätt och slätt Nikke, äter middag hemma hos mamma i Mörrum varje vardag.
En förutsättning för att han ska få ihop jobbet som tatuerare med livet som ensamstående pappa.
Nyheter • Publicerad 23 november 2005

Arrogant. Så tror han själv att han ibland uppfattas av andra. I själva verket handlar det dock om att han är så disträ. Och om det som diskuteras inte intresserar honom så stänger han helt enkelt av.

-Det är nog min sämsta egenskap. Jag bara är sådan och jag ser det hos en av mina söner också.

Sönerna är tolv respektive femton år, han har också en dotter på sexton år som bor i Växjö. Det senaste året har inneburit en rejäl förändring i hans liv. Från att ha varit pappa med delad vårdnad och ansvaret för barnen varannan vecka, är det nu han som har barnen på heltid.

-Ja, det kanske får bli min bästa egenskap, som svar på din tidigare fråga. Jag är ansvarsfull, det tycker jag nog.

Prövat andra yrken

I femton år har han drivit eget företag i Karlshamn, Black Magic Tattoo.

-Egentligen vet jag inte hur det började, det bara blev så. Men jag har gjort annat också.

Med sig i bagaget har han erfarenheter som svetsare och screentryckare. Yrken som, liksom tatuerare, kräver både god hantverksskicklighet och konstnärlig talang. Han anser att tatueraryrket till 80 procent handlar om hantverk, resten om kreativitet.

Och även om många till att börja med undrade vilket som var hans riktiga jobb, så tycker han nu att han är accepterad som företagare.

Äntligen semestern

Det är omöjligt att inte gång på gång halka in på 42-årige Niklas Wimans yrke. Dels för att han själv inte tycker att han hinner med så mycket annat. Men också för att yrket fascinerar. Fast han säger att det kommit att bli ett jobb som alla andra. Med samma våndor som andra egenföretagare:

-I år har jag för första gången haft semester ett par veckor i sträck, det är inget man är bortskämd med.

Husvagnssemester är uteslutet, där går gränsen för hur mycket Svensson-liv han är beredd att leva. Fotboll står också på utelistan, Nikke är genuint ointresserad av alla lagidrotter. Däremot lägger han en del tid på dataspel, just nu heter favoritspelet Fear.

-Men jag är totalt oduglig på datorer.

Tränar för ryggens skull

Tatueraryrket sliter rejält på kroppen med obekväma arbetsställningar. Därför styrketränar han regelbundet, annars skulle ryggen paja. Och nånstans finns också drömmen om att få lämna Karlshamn, helst för ett varmare klimat.

-Men det är inte aktuellt än på länge, barnen behöver mig och jag vill inte rycka upp dem.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.