1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Svingott foder för danska grisar

Pärlor ska man inte kasta till svin, säger ordspråket. Men smågodis kanske går an? Det tycker i alla fall de 10000 danska slakt-svin som mumsar i sig gelégubbar och chokladgrodor som blivit över från en karamellfabrik.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2006

-Godis i svinfodret är oskadligt både för grisar och människor och kostar bara hälften jämfört med korn, säger lantbrukaren Gustav Schroll som driver slaktsvinsproduktion i Ringe på danska ön Fyn.

Han har helt uteslutit spannmål i grismaten och utfodrar i stället till 80 procent med andrasorteringsgodis, rågbröd, småfrallor, kakor, pasta och ris som misslyckats i tillverkningen. Måltiden toppas med soja eller raps.

-Dessutom slipper fabrikerna betala för att bränna upp sina kasserade produkter, säger Schroll.

Foderexperten Per Tybirk håller med om att sockret är en bra energikälla i fodret och har inga betänkligheter för följderna vare sig för svinen eller för människor som äter fläsket.

De högre kraven på livsmedelsindustrin har öppnat för att betydligt fler varor kasseras i dag än för några år sedan.

Eftersom destruktionskostnaderna samtidigt har ökat väljer många bagerier, pasta- och godistillverkare att i stället skicka felaktiga varor till foderproduktion.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.