Svingott foder för danska grisar
-Godis i svinfodret är oskadligt både för grisar och människor och kostar bara hälften jämfört med korn, säger lantbrukaren Gustav Schroll som driver slaktsvinsproduktion i Ringe på danska ön Fyn.
Han har helt uteslutit spannmål i grismaten och utfodrar i stället till 80 procent med andrasorteringsgodis, rågbröd, småfrallor, kakor, pasta och ris som misslyckats i tillverkningen. Måltiden toppas med soja eller raps.
-Dessutom slipper fabrikerna betala för att bränna upp sina kasserade produkter, säger Schroll.
Foderexperten Per Tybirk håller med om att sockret är en bra energikälla i fodret och har inga betänkligheter för följderna vare sig för svinen eller för människor som äter fläsket.
De högre kraven på livsmedelsindustrin har öppnat för att betydligt fler varor kasseras i dag än för några år sedan.
Eftersom destruktionskostnaderna samtidigt har ökat väljer många bagerier, pasta- och godistillverkare att i stället skicka felaktiga varor till foderproduktion.