radiokocken
Dagens kock på Radio Blekinge är Martin Schön.
20 st kokta kräftor,
alt köpta kräftstjärtar
div grönsaker, rotfrukter och svamp -
t ex: palsternacka, morötter, potatisar, kantareller, blekselleri, vitkål, broccoli, blomkål, färsk lök, bondbönor, vaxbönor, haricot vertes, grön sparris, sockerärtor, sticklökar, rädisor
2 lagerblad
6 st krondillsblommor
1 1/2 dl grädde
finhackad dill
8 dl vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
Gör så här:
Tänk på att lägga i grönsaker och rotfrukter i rätt ordning eftersom de har olika koktid.
Häll vatten i en rejäl kastrull. Koka upp. Tillsätt buljongtärning.
Ta ur bönorna ur bondbönorna och lägg åt sidan.
Börja med rotfrukter. Skär ned i grova bitar: Palsternacka, morot, potatis (tvättad) och lägg i kastrullen tillsammans med kantareller. Stoppa ned lagerblad, krondill, salta och peppra. Låt puttra.
Skär ned blekselleri, vitkål och lägg i kastrullen. Låt koka. Rör om då och då.
Tillsätt broccoli, blomkål och färsk lök i grova bitar.
Låt koka.
Skär ned vaxbönor, haricot vertes, sockerärtor, sparris, sticklök. Dela tomaterna och rädisor. I med allt tillsammans med dom skalade bondbönorna.
Tillsätt lite grädde. Salta och peppra.
Vänd ned kräftstjärtar, finskuren dill och garnera med kräftklor och fina krondills blommor. Klart !
Smaklig måltid och njut av sensommarens frukter.
Servera med en stark ost och lite knäckebröd, Dryck så klart öl och nubbe. Alt ett glas vatten.