1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

radiokocken

Ängamat på krondill & kräftstjärtar
Nyheter • Publicerad 1 september 2006

Dagens kock på Radio Blekinge är Martin Schön.

20 st kokta kräftor,

alt köpta kräftstjärtar

div grönsaker, rotfrukter och svamp -

t ex: palsternacka, morötter, potatisar, kantareller, blekselleri, vitkål, broccoli, blomkål, färsk lök, bondbönor, vaxbönor, haricot vertes, grön sparris, sockerärtor, sticklökar, rädisor

2 lagerblad

6 st krondillsblommor

1 1/2 dl grädde

finhackad dill

8 dl vatten

3 grönsaksbuljongtärningar

Gör så här:

Tänk på att lägga i grönsaker och rotfrukter i rätt ordning eftersom de har olika koktid.

Häll vatten i en rejäl kastrull. Koka upp. Tillsätt buljongtärning.

Ta ur bönorna ur bondbönorna och lägg åt sidan.

Börja med rotfrukter. Skär ned i grova bitar: Palsternacka, morot, potatis (tvättad) och lägg i kastrullen tillsammans med kantareller. Stoppa ned lagerblad, krondill, salta och peppra. Låt puttra.

Skär ned blekselleri, vitkål och lägg i kastrullen. Låt koka. Rör om då och då.

Tillsätt broccoli, blomkål och färsk lök i grova bitar.

Låt koka.

Skär ned vaxbönor, haricot vertes, sockerärtor, sparris, sticklök. Dela tomaterna och rädisor. I med allt tillsammans med dom skalade bondbönorna.

Tillsätt lite grädde. Salta och peppra.

Vänd ned kräftstjärtar, finskuren dill och garnera med kräftklor och fina krondills blommor. Klart !

Smaklig måltid och njut av sensommarens frukter.

Servera med en stark ost och lite knäckebröd, Dryck så klart öl och nubbe. Alt ett glas vatten.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.