1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Prins fick fyra namn och en ponny

Hela Danmark stod stilla när kronprinsparets lille son döptes och prinsens namn äntligen avslöjades: Christian Valdemar Henri John.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2006

De båda rikstäckande danska tv-kanalerna var i gång och direktsände redan klockan åtta på lördagsmorgonen. Det blev sms-tävlingar om prinsens namn, flygbilder över den färdväg kronprinsparet Frederik och Mary skulle åka i kortege med sonen till kyrkan och intervjuer med Kungliga danska livgardet.

Fick ta tåget Att Danmark, liksom stora delar av södra Sverige, var närmast lamslaget av snö kunde inte kyla ner prinsfebern. Lite snö gör sig bara bra på de bilder som sprids internationellt från vårt nordiska land, konstaterade en tv-reporter.

Största oron var om snön skulle vålla hinder för de många prominenta gästerna. Norska kungafamiljen hade till exempel fått ta nattåget Oslo­Malmö och buss sista sträckan Malmö­Köpenhamn.

Men alla 321 gäster var på plats i Christiansborgs slottskyrka när kronprinsparet anlände strax efter klockan elva med dagens huvudperson, klädd i en spetsprydd dopklänning från 1870 som burits av många kungligheter före honom, däribland far och farmor.

Den väl förborgade hemligheten, namnen, yppades först när det var dags för dopfunten.

Namnet Christian är traditionellt danskt kunganamn, Henri är efter kronprins Frederiks far och John är efter kronprinsessan Marys far.

Gammalt kunganamn Och de många som tippat att kronprinsparet valt ett modernt namn fick rätt: det gamla kunganamnet Valdemar är sedan några år ett av Danmarks 50 populäraste pojknamn.

Lillprinsen höll sig vaken och tyst under sånger och biskopens tal, men att få vatten på huvudet var han inte helt nöjd med och gav full hals.

Kronprinsessan Mary fick trösta med sitt lillfinger som napp och vagga honom lugn igen.

Åtta faddrar Prinsen fick åtta faddrar, en av dem Sveriges kronprinsessa Victoria. Efter den knappt timslånga dopceremonin väntade mottagning på Christiansborgs slott.

Bland de mer uppseendeväckande dopgåvorna märktes en ponny, ridklar lagom till att prinsen blir tre­fyra år. Bakom gåvan står danska regeringen och folketinget.

­ Vad kallas prinsen? undrade någon när kronprinsessan passerade med den blivande kungen på armen.

­ Lillemand, svarade den glädjestrålande modern.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.