1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

På resande fot

Nyheter • Publicerad 30 januari 2007

Man behöver minsann inte resa så långt för att vara på resande fot. I helgen passerade jag gränsen till Skåne och på väg söderut kände jag mig fri som fågeln och som man säger "på resande fot."

Säg bara Bromölla, Tollarp, Hörby och avtagsvägen mot Eslöv. Kan det bli mycket bättre en vanlig fredagskväll, när bilmotorn spinner och veckan ligger avklarad. Helgen blir vad du gör den till. Vad bryr jag mig om nattfrost i inlandet och snöblask i Götaland.

Våren ska visst tidigareläggas, som någon insatt påstod i något inlägg. Det gällde inte att förändra datum och tid för vårdagjämning och höstdagjämning utan mera ett stillsamt mummel om lämpliga fotbeklädnader i detta, vad man kallar "landet".

På Östra Förstadsgatan såväl som på Regementsgatan i Malmö trippar, vad man säger, damer, tjejer samt vanliga fruntimmer, fram i högklackat vinter som sommar och man undrar ju förstås inom skobranschen, hur det ska gå med skomodet, som i en framtid.

Lika depraverat tycks det vara inom urringningsbranschen, vad det gäller kläder. Urringat vinter som sommar. Och hur tacklar man detta. Förr fanns det urringningar, som till sommaren, när näktergalarna började ge hals och utedanserna trilskades med foxtrot och en och annan bugg. Numera stoltserar varje litet företag, kommunal inrättning och fri television med kvinnliga prototyper, där urringningen liksom talar för sig själv.

- Som koftan, som man trodde stenhårt på, som vinterplagg, som någon designer i ullbranschen försökte hävda.

På resande fot kan man hamna i Malmö, i Skurup eller i Skivarp. Nattfrosten är densamma, såväl som fotbeklädnaderna.

I Torup parkerade jag bilen och gick den långa naturstigen i ett klart och frostigt väder. Kom att tänka på Carl Linnaeus eller Carl von Linné, som han rätteligen kallas. Hans sista resa gick till Skåne.

Han var fyrtio år gammal och kände sig "bruten av år och arbete." Nu orkade han inte längre rida, utan beslöt att köpa sig en vagn att åka i. Dessutom tog han en ung student med som extra skrivhjälp. Och vad såg han jo, "svanorna simma storkar spatsera, starar skrika, näktergalarna gör musik, klockgrodorna bomma och sammanringa in på sena aftnarna

Det är intressant och underhållande att läsa om hans resor. Jag har en rolig och trevlig bok om Linné, skriven av Inga Borg och med bilder av Fibben Hald.

Särskilt festligt är det att läsa om Carls hund Pompe, som alltid följde med Carl till kyrkan om söndagarna. Carl satt alltid på samma bänk och Pompe låg vid hans fötter. Blev predikan för lång reste sig ofta Carl och gick, tätt följd av Pompe. Kunde Carl av någon anledning inte gå till kyrkan, gick Pompe själv, lade sig på sin vanliga plats och om prästens utläggningar blev för långa viftade Pompe på svansen, reste sig och gick

På resande fot, med rejäla fotbeklädnader samt utan urringning i februari, kan en Skåneresa med dito funderingar, bli en riktig avkoppling. Lev väl och frys inte onödigtvis om fötterna. Dra dig inte heller för att använda kofta över urringningen, om det drar kallt

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.