1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Motion viktigt för 85-årige Erland

Erland Alexandersson på Hagvägen i Bräkne-Hoby fyller 85 år i morgon.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2006

Erland föddes i Ölsremma, i Älvsborgs län. En liten socken med tre mil till närmaste stad, Ulricehamn.

-Jag gick i skolan varannan dag under sju år. Samma lärarinna undervisade i alla sju klasserna, tre klasser en dag och fyra klasser nästa dag, berättar Erland och fortsätter.

-Eftersom det var långt till stan och det inte fanns någon bussförbindelse var det omöjligt att gå i realskola. Därför arbetade jag de första tonåren hemma på gården, som min far brukade.

- Från 17 års ålder och fyra år framåt satt jag hemma och stickade strumpor åt en hemindustri. Sådana växte upp i de flesta socknar på 1930-talet. Jag stickade två dussin par per dag, sex dagar i veckan.

Sommaren 1941 fick han avbryta strumpstickningen och ensam ansvara för skötseln av ett småbruk åt en ensamstående ungkarl, som blivit inkallad till militärtjänst. 1942-1943 gjorde han värnplikt beredskap vid norska gränsen i Värmland.

Under beredskapen uppmuntrades Erland att börja studera. Endast en väg fanns-folkhögskolans. Han studerade, stortrivdes och uppmuntrades att fortsätta sina studier. Innan han slutade andra årskursen på folkhögskola skrev han till Hermods och bad om kursplan för studentexamen.

- Det tog mig fyra år innan jag var klar med studentexamen. Jag var tvungen att arbeta för att kunna betala Hermodskursen, köpa lite kläder och ha lite fickpengar. Mat och rum fick jag gratis hemma.

Fyra år i Lund

Erland fick arbete på en konfektionsfabrik och jobbade sex timmar om dagen vid sidan om studierna.

- Efter studentexamen följde fyra studieår vid Lunds universitet. Fattiga år ekonomiskt, men rika genom studier och goda vänner, säger han.

- Jag blev fil doktor i maj 1975. På grund av ändrad lagstiftning blev man inte längre docent i och med att man hade disputerat.

-Jag beklagade inte detta. Dels var jag för gammal att göra akademisk karriär. Jag var 54 år. Och dels hade jag varit tvungen att pendla till Lund.

Erland hade då bostad och familj i Bräkne-Hoby och trivdes med sitt arbete som folkhögskollärare. Sedan han blivit klar med magisterexamen 1953 hade han varit heltidsanställd som folkhögskollärare, först vid Helliden folkhögskola i Tidaholm och sedan vid folkhögskolan i Bräkne-Hoby 1954-1986.

Utöver arbetet har han ägnat mycket tid åt olika uppdrag i föreningar och inom kyrkan.

-När jag kom med i kyrkan blev jag snabbt utsedd till sekreterare och nästan överallt jag blev invald har jag blivit sekreterare

Erland berättar att han skrivit mer än 700 protokoll.

Motionerar varje dag

Motion är viktigt för denne vitale 85-åring. Varje morgon gör han morgongymnastik och det har han hållit på med många år. Han tar dagliga promenader på minst en timme och han ägnar sig åt att lösa korsord och att läsa. Hus, hem och trädgård är också viktiga ingredienser i hans liv.

Erland är gift med Elsa sedan 1958. De har två barn, en son i Jönköping och en dotter i Stockholm. Han har fyra barnbarn.

-Under julen var hela familjen samlad, sammanlagt tio personer. Det var mycket trevligt, säger Erland.

Sin födelsedagen ska han fira i lugn och ro tillsammans med sin hustru. Det är bara "det gamla gänget" som är bjudna på kaffe. Tillsammans med familjen ska han fira vid ett senare tillfälle.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.