GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Karlshamnspojken som blev Nils Gåsapåg

Hundra år har förflutit sedan Selma Lagerlöfs barnbok Nils Holgerssons underbara resa gavs ut. Runt om i landet, även i Blekinge, kommer man under de två följande veckorna att uppmärksamma denna tilldragelse.
Nyheter • Publicerad 16 november 2006

På sin plats är naturligtvis att erinra om att för fyrtiofem år sedan blev boken om Skånepågen Nils och hans resa på gåsen Mårten film-en film, som hade sin premiär på biografen Metropol i Karlshamn den 17 september 1962, endast fem dagar efter urpremiären i Stockholm.

Att just Karlshamn blev först i landsorten med den uppmärksammade filmen hade sin särskilda förklaring i att huvudrollsinnehavaren skolpojken Sven Lundberg, som spelade Nils Holgersson i filmen, var hemmahörande i Karlshamn. För övrigt yngsta barnet till populäre tandläkaren Torsten Lundberg med praktik vid Kyrkogatan i staden vid Mieån.

Succé Filmpremiären på Metropol denna septemberkväll blev en stor händelse och biljetterna till de två föreställningarna premiärkvällen såldes slut långt i förväg.

Premiärsuccé blev det förvisso!

Huvudrollsinnehavaren Sven Lundberg var på plats och presenterades från scen av politikerprofilen, stadsfullmäktiges ordförande Frans Ohlsson, som överlämnade en "härlig chokladuppsättning till gåsapågen Sven."

I lokaltidningarna fick filmen goda recensioner.

I BLT skrev signaturen "J.C."- Jacob Craaford, bland annat:

"Mycket av det som skådades hörde inte till de sedvanliga vykortsbilderna från Sverige och när filmen ger sig ut på sitt segertåg(?) över världen med Sven Lundberg som en trevlig och käck ambassadör för vårt land och Karlshamn, så har den alla möjligheter att ge unga som gamla av alla nationaliteter en högst förtjusande bild av Sverige, som kommer att stärka vår good will. Sven Lundberg klarar sin roll med den sanna tjuvpojksglimten i ögat och synes ha haft förfärligt roligt åt trickfotograferingen."

Äventyr Filmen blev en stor kassapjäs för biografer i hela vårt land. Och nu nästan ett halvsekel efter urpremiären finns den att köpa som DVD-film. Som många vet har Nils Holgerssons underbara resa även visats i svensk TV flera gånger, senast i maj i fjol.

För Sven Lundberg innebar självfallet filminspelningen något av ett äventyr. Detta att få gestalta huvudpersonen i Selma Lagerlöfs stora barnboksverk, därtill tillsammans med skådespelare som Max von Sydow, Annika Tretow och Gösta Ekman.

Blev veterinär Någon fortsatt karriär som skådespelare blev det emellertid inte för Sven Lundberg från Karlshamn. Han valde i stället att utbilda sig till veterinär, och är numera bosatt och verksam i Tågaborg i Helsingborg.

Och så till sist: i stora drag något om innehållet i filmen om Nils Gåsapåg.

På ett torp i Västra Vemmenhög i Skåne bor Nils Holgersson, en 10-12-års pojke, en riktig odåga. Som straff för sina elakheter mot gårdens djur, förtrollas han av hustomten till en liten pyssling. När han försöker hindra mors bästa vita tamgås Mårten, att slå följe med vildgässen mot norr, blir det i stället han som på Mårtens rygg följer med upp i luften.

Genom sin mänskliga list lyckas han hjälpa vildgässen mot Smirre, den ondskefulla räven. Vildgåsflockens ledare, Akka från Kebnekajse, lovar honom att få följa med på deras färd genom landet upp till Lappland.

Från Skåne till Lappland Så börjar det stora fantastiska äventyret för Nils, som från gåskarlens rygg får färdas från det bördiga och varma Skåne i syd till gässens sommarvisten i midnattssolens Lappland i norr. Gång på gång lyckas han rädda gässen undan den illvillige Smirre Räv, som svurit Nils evig hämnd. I Karlskrona söks han av den rasande kung Karl XI, som klivit ner från sin statysockel på Stortorget, men räddas av sin nyförvärvade vän, trägubben Rosenbom. Han får veta villkoret för sin förtrollning; om han för Mårten gåskarl hem till hösten, skall han få bli stor igen.

Och ett lyckligt slut blir det. Efter en händelserik resa genom Sverige kommer han hem till sitt Västra Vemmenhög. Han blir stor igen och tar farväl av sina vänner vildgässen, som drar vidare mot söder.

Hans Bloom
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.