1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Johannes Brost - mer än bara "Joker"

Rollen som "Joker" blev det stora genombrottet. Långköraren "Rederiet" hade miljonpublik varje vecka och Johannes Brost var en av seriens stöttepelare. Men den rutinerade skådespelaren har fler strängar på sin lyra.
Nyheter • Publicerad 25 september 2006

Johannes Brosts uppväxt gick onekligen i teaterns tecken. Hans mamma var den berömda skådespelaren Gudrun Brost, som jobbade mycket tillsammans med bland andra Ingmar Bergman.

- Jag är uppvuxen på en teater. Men när jag blev äldre tänkte jag att "är det något jag inte ska bli är det skådespelare", det hade man ju sett bakom kulisserna, på privata fester och allt det där. De stod ju och gjorde sig till, jag gillade inte riktigt det där. Så jag tog en massa andra jobb i stället, berättar han i en intervju med Nöjesguiden.

Teaterarvet tog över Så småningom blev det dock svårt att fly från arvet; lusten till skådespeleriet gjorde sig påmind och han sökte till en privat teaterskola i Malmö. Han märkte snart att teater nog var vad han skulle syssla med trots allt och ett par år senare sökte han till scenskolan. Trots mamma Gudruns förmaningar innan.

- Min morsa sa ju det, "Gör vad som helst, men håll inte på med detta, det är så jävla slitigt. Det är kvällar och det är nätter och det är fan, man jobbar när alla andra är lediga". Men sedan när jag väl kom in på scenskolan, då stöttade hon mig till hundra procent.

Kompis med Jagger Det var under den här tiden som Johannes Brost inledde sin livslånga och mycket omskrivna vänskap med megastjärnan Mick Jagger. De två träffade varandra 1965, när Mick Jagger, Brian Jones och Keith Richards en kväll steg in på West End Club i Malmö.

- Det här var deras första Europaturné och de bodde i Malmö i en vecka. De bodde hos en kvinna som hette Britt Wagner. Hon hade Radio Syd och var kompis med min morsa. Britt berättade att det fanns en liten klubb och det fanns ju inte så mycket att göra 23.00 i Malmö 1965. Senare på kvällen blev det fest i en stor villa i Limhamn. Vi umgicks hela den veckan, säger Johannes Brost i en intervju med Aftonbladet.

Blev känd i julkalender Johannes Brosts skådespelarkarriär tog fart ganska omgående efter examen från Scenskolan 1970. Han arbetade på en rad olika teatrar, men det var inte förrän han medverkade i den omtyckta julkalendern "Stjärnhuset" som han blev ett känt ansikte för den stora massan.

- Ja, det var ju då jag upptäckte det här med kändisskapet. Då förstod jag tv:s genomslagskraft.

Rederiet Det hade han säkert nytta av när han 1991 var en av många kända svenska skådespelare som medverkade i det första avsnittet av den enormt framgångsrika och långvariga dramaserien "Rederiet". Hans karaktär "Joker" var en av några få som var med under alla tio säsongerna och Johannes Brost blev en av Sveriges mest kända ansikten på köpet.

I höst medverkar Johannes Brost i farsen "Asiat i spaÕt" på Halmstads stadsteater. Den är skriven av Thomas Pettersson och har premiär den 21 oktober.

(PM)

Mattias Boström

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.