1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

I backspegeln

Nyheter • Publicerad 7 november 2005

För hundra år sedan, den 7 november 1905, utsågs liberalen Karl Staaff till statsminister. Det var första gången som Sverige fick en liberal regering. Socialdemokraterna och samlingsregeringen under Christian Lundeberg, som ansvarat för att unionsfrågan blivit löst, avgick.

Kung Oscar II försökte i det längsta att hitta en annan lösning på landets regeringsproblem. Han ville inte ha en liberal regering, framförallt inte ledd av Karl Staaff, som kungen ogillade. Huvuduppgiften för Staaff blev att försöka lösa rösträttsfrågan, men där stötte han på så hårt motstånd att regeringen tvingades avgå redan efter sex månader.

För femtio år sedan, den 7 november 1955, sålde skivbolagsdirektören Sam Phillips sin artist Elvis Presley till RCA för 35000 dollar. Det var det högsta belopp som någonsin betalats för en artist, men skulle snart visa sig vara en mycket god affär för skivbolaget RCA.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.