1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

I backspegeln

Nyheter • Publicerad 20 januari 2006

För femton år sedan, den 20 januari 1991, intog sovjetiska elitsoldater det lettiska inrikesministeriet i Riga. Fem personer sköts till döds och ett tiotal sårades under attacken. Senare skyllde Kreml dödsskotten på lettiska nationalister som skulle ha skjutit först.

I Moskva demonstrerade 300000 människor för de baltiska staternas frihet. Det var den största demonstrationen i landet sedan revolutionsåret 1917.

För tio år sedan, den 20 januari 1996, vann PLO-ledaren Yassir Arafat en jordskredsseger i Palestinas första val. Arafat fick nästan 90 procent av rösterna. Den enda rivalen i valet var en kvinna, Samiha Khalil.

Arafats klara seger betecknades som ett svidande nederlag för terrororganisationen Hamas, som uppmanat till valbojkott.

Och just den här dagen för fyrtio år sedan, den 20 januari 1966, gick Keep on runnin med Spencer Davis Group upp som etta i England och slog ut Beatles Daytripper. (PM)

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.