1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

I backspegeln

Nyheter • Publicerad 26 januari 2006

För femtio år sedan, den 26 januari 1956, steg den 19-årige Buddy Holly in i en skivstudio för första gången. Under tre dagar spelade han in ett tjugotal melodier i en studio i Nashville, USA, tillsammans med sin grupp som han kallade Three Tunes.

Resultatet blev några singelskivor som aldrig nådde några framgångar.

Bättre gick det senare samma år då han återvände med låtar som han själv skrivit och som kom att bli legendariska inom rockmusiken. Gruppen hade ändrat namn till Crickets och låtarna var bland andra Peggy Sue och ThatÕll be the day.

Buddy Holly, som egentligen hette Charles Holley, blev stilbildare och kom att utöva stort inflytande på grupper som Beatles, Rolling Stones och Hollies (som tog sitt namn efter honom).

Buddy Holly avled 22 år gammal i en flygolycka den 3 februari 1959.

För tjugo år sedan, den 26 januari 1986, störtades militärregimen i Uganda och motståndsarmén NRA under ledning av Yoweri Museveni tog kontroll över huvudstaden Kampala. NRA hälsades som befriare av den terroriserade befolkningen och tre dagar senare utnämndes Museveni till president. Den posten har han fortfarande och den demokrati som skulle införas i landet lyser med sin frånvaro.

För femton år sedan, den 26 januari 1991, upphävdes den lag i Turkiet som hade förbjudit landets över tio miljoner kurder att tala sitt eget språk. Därmed erkände inte de turkiska myndigheterna kurderna som en egen folkgrupp. (PM)

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.