1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hus med atmosfär och lantligt läge

Nyheter • Publicerad 11 november 2005

Husvisningar är väldigt skojiga. De ger oss vanliga människor en chans att se vad rika människor med jacuzzi och havsutsikt använder för deodorant, och om de också har sexton knivar men bara tretton gafflar. Dessutom är det kul att gå runt i andra människors hus och konstatera att den där väggen river vi, och så sätter vi in ett till fönster mot söder, och målar över den där gräsliga rosa tapeten. Fast en del av dem som dyker upp på husvisningarna är förstås där av en helt annan anledning. De är sådana där seriösa spekulanter som har ett lånelöfte, pengar på banken och en svag aning om vad bjälklag faktiskt är. De människorna är de synd om. För de blir ju besvikna när mäklarens beskrivning av huset inte riktigt stämmer överens med verkligheten. Så därför har jag bestämt mig för att hjälpa dem genom att sammanställa en liten ordlista.

¥Charmigt hus: väggarna lutar.

¥Lantligt läge: det växer gröna luddiga saker i badrummet.

¥Strandnära läge: det växer vass utanför staketet.

¥Nära till både skola och service: man kan köpa illegala substanser utanför högstadieskolan två kilometer bort.

¥Lämpligt för småbarnsfamilj: två av sovrummen är så små att en normal tonåring inte får plats.

¥Perfekt för den lilla familjen: låg takhöjd.

¥Hus med mycket rymd: högt i tak och höga driftskostnader.

¥Hus med atmosfär: det luktar konstigt.

¥Härlig trettiotalsvilla i tidstypisk stil: ingen renovering har skett på 75 år.

¥Visst renoveringsbehov: tak saknas.

¥Delvis renoverat: efter vattenläckan har de hjälpligt dolt skadorna genom att lägga ett nytt laminatgolv från valfritt lågprisbyggvaruhus.

¥Genomgående planlösning: man måste gå genom barnens sovrum för att komma in i föräldrarnas. Alternativt får man gå genom ett sovrum för att komma till den enda toaletten. Mysigt för familj där alla lägger sig och går upp samtidigt. Och där alla ogillar privatliv.

¥Öppen planlösning: märkligt fotbollsformat hål i väggen mellan vardagsrummet och köket.

¥Låga driftskostnader: mycket litet hus.

¥Måste upplevas på plats: du tror det inte förrän du ser det. Ofta använt om märkliga färgkombinationer och hemmasnickarkonstruktioner.

¥Välkomnande hall: mäklaren står i hallen och säger hej.

¥Möblerbar hall¥ plats för lampa. I taket.

¥Mindre sovrum: garderob med liten fönsterglugg.

¥Originellt målade skåpluckor: de har fortfarande inte fått bort resterna av ungarnas vattenfärgskrig påsken -84.

Själv bor jag i ett charmigt delvis renoverat hus med strandnära läge och låga driftskostnader. Huset är lämpligt för en småbarnsfamilj och har många detaljer som måste upplevas på plats. Vardagsrummet är ljust med fönster åt två håll och sovrummet är funktionellt. Mörkläggningsgardiner kan eventuellt ingå. Önskar byta till hus med jacuzzi, havsutsikt och deodorant som både luktar gott och är effektiv. Komplett uppsättning bestick är ett plus.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.