1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Göte Björnsson död

Nyheter • Publicerad 22 november 2005

Före detta landstingsrådet Göte Björnsson, Olofström, har avlidit i en ålder av 80 år.

Han är född i Lönsboda och kom till Olofström 1943, då han började jobba på Bruket. I alla år fram till 1988 var Göte Björnsson sedan anställd på Volvo Olofströmsverken. Han började arbeta med transportarbete och blev sedan svetsare innan han 1955 fick tjänst som förman. Från 1961 hade Göte Björnsson anställning som verkmästare, även om han på senare år var tjänstledig på grund av sina politiska uppdrag.

Redan i början på 1940-talet gick Göte Björnsson med i den socialdemokratiska ungdomsrörelsen. Han har sedan haft en lång rad uppdrag inom det egna partiet och i det kommunala arbetet. Hans stora intresse har alltid varit sociala frågor och sjukvårdsfrågor. Det sociala engagemanget gjorde att Göte Björnsson kom med i socialnämnden 1950 där han blev ordförande tio år senare. Denna post innehade han sedan till 1976. Göte Björnsson kom med i landstinget 1970, och 1977 blev han landstingsråd. Denna tjänst innehade han i tolv år till 1989. Göte Björnsson har också suttit med i kommunfullmäktige i Olofström och varit med i såväl barnavårds- som nykterhetsnämnden. Dessutom har han varit ordförande i Blekinges socialdelegation samt varit nämndeman vid tingsrätten i Sölvesborg. Göte Björnsson engagerade sig också i fackföreningen på sin arbetsplats och blev vice ordförande i Metall innan han blev arbetsledare. Senare var Göte Björnsson med styrelsen för SALF. På det kulturella området har han varit ordförande inom ABF. Göte Björnsson har också på äldre dagar varit ordförande för Olofströms PRO fram till 2001. Sin tid har han ägnat mestadels åt verksamheten inom PRO samt den egna trädgården och åt att pyssla i snickarboden.

Närmast anhöriga är makan Inga och barnen med familjer.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.