1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Nyheter • Publicerad 25 november 2005

Gunnar Augustinsson var en företrädare för socialdemokraterna i Karlskrona i många år. Han började sin politiska bana 1947 med uppdrag i taxeringsnämnd och pensionsfond. 1959 gjorde han sitt inträde i det som då var Karlskrona stadsfullmäktige. Han följde med i kommunsammanslagningen och satt i kommunfullmäktige fram till 1985 då han avslutade sina politiska uppdrag.

Gunnar var under närmare 20 år, 1964-1985, ordförande i Affärsverken i Karlskrona. Samtidigt hade han sin yrkesbana som trädgårdsarbetare på Karlskrona kommuns parkförvaltning, där han var fackligt aktiv. Det är som företrädare för kommunalarbetareförbundet som de flesta minns honom. Han kämpade för de svagaste i samhället under alla sina år och såg också till att kommunledningen följde den socialdemokratiska ideologin.

Inom partiet slogs han för facklig-politisk samverkan. Han var aldrig rädd att ta debatten eller att slå kommunalråd på fingrarna när han tyckte att de inte skötte sig. För Gunnar var solidaritet, jämställdhet och de svagas rättigheter det viktigaste.

Gunnar lämnade alla sina kommunpolitiska uppdrag 1985, men han lämnade inte arbetarrörelsen. Det sista Gunnar Augustinsson gjorde innan han lämnade jordelivet var att besöka ett av arbetarekommunens medlems-möten. Han var vid detta möte lika aktiv som alltid och argumenterade för det han trodde på; solidaritet, jämlikhet och rätt-visa. Det är så vi kommer att minnas honom, som en kämpe för de svaga i samhället.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.