1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fiskhandlare Bengt jubilerar

Nyheter • Publicerad 11 januari 2007

Bengt Jonasson i Mjällby, fyller 60 den 12 januari.

Bleking och mjällbybo till hundra procent, bekänner han rakt av trots att rötterna finns mitt i det småländska glasriket. När Bengt Jonasson inträder i de mycket mogna männens skara är det knappast någon risk att han ska drabbas av 60-årskris.

- Livet är underbart, konstaterar denne hårt arbetande småföretagare och fotbollsfan vars hela vuxna liv, och faktiskt mer än det, kretsat kring handel. Han var nämligen bara tretton år när han åtog sig att vara springpojke i Hults lanthandel i Mjällby och vid 17 hade han arbetat sig upp som föreståndare för en bensinstation i byn.

Efter det militära blev Bengt resande i bilreservdelar och fortsatte i branschen med att vara bilförsäljare hos Walters Bil i Sölvesborg.

1979 hörde Blekingefisk av sig med påståendet/frågan: Kan du sälja bilar kan du väl också sälja fisk? Snart satt Jonasson på kontoret i Nogersund med en lur i vardera örat och sålde och köpte fisk. Och mer fisk skulle det bli, när Ingolf Brorsson frågade om Bengt var intresserad av att köpa hans företag, Brorssons Fiskförsäljning AB i Karlshamn, slog han efter kort betänketid till, köpte företaget och flyttade det till Mjällby.

Under de tio år som gått sedan dess har omsättningen stadigt ökat och ligger nu på över sex miljoner.

Mer än handel Men livet bjuder mer än handel och affärer. Redan i unga år drogs Bengt till fotbollen och som 16-åring nådde han MAIF:s A-lag där han kämpade som vänsterback i tio år. Därefter följde en domarkarriär innan han kom in på ledarbanan. Under två år var han ordförande i MAIF och i dag är han vice ordförande i Blekinge fotbollförbund och ordförande i domarkommittén.

Händig man Till alla talanger är Jonasson också händig med verktyg. Han brås förstås på far, specialsnickaren som 1953 flyttade med familjen till Mjällby. Möjligen brås han även på farfar som var först i landet med monteringsfärdiga trähus.

Till Småland far jubilaren ganska ofta, till släkten i Ramkvilla och till det fenomenala kräft- och gäddfisket. Utöver fiske är mat, resor och trädgård omhuldade intressen av vilka han kan tillfredsställa minst två när 60-årsdagen firas i Rom.

Yngve Andersson

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.