1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Filmikonen kommer hem

Hon är Malmötösen som upptäcktes på gatan och senare kom att lägga världen för sina fötter. Mest känd är Anita Ekberg för rollen som Sylvia i Federico Fellinis film "Det ljuva livet".
Nu fyller hon 75 och är samtidigt dubbelt aktuell i Sverige.
Nyheter • Publicerad 28 september 2006

Anita Ekberg har arbetat som skådespelare under sex decennier och har ett sextiotal filmer bakom sig. Men hon är inget premiärlejon som gärna minglar på diverse galor. Tvärtom lever hon ett tillbakadraget och lugnt liv tillsammans med sina hundar i Frasctibergen söder om Rom.

Hon ger ytterst sällan intervjuer och har flera gånger berättat om hur hon känner sig illa behandlad av framför allt svensk media.

Till Sverige Men nu inför 75-årsdagen kan detta förhoppningsvis ändras. Ikonen kommer själv att närvara vid öppnandet av Svenska Filminstitutets utställning "Anita of Sweden" den 1 oktober. Där ska hon samtala med Stina Dabrowski.

Utställningen, som pågår året ut kommer att visa fotografier, bilder, kläder, minnessaker och brev. Dessutom kan besökarna lyssna på när stjärnan var värd för "Sommar" i P1 i fjol.

Under oktober och november kommer filmklubben Cinemateket i Stockholm att visa åtta Ekbergfilmer. Hugade kan bland annat se "Krig och fred" (som blev hennes genombrott i Hollywood), "Stormdrivet flygplan" och "Intervista".

Naturligtvis kommer Cinemateket också att visa Fellinis "Det ljuva livet", filmen som gjorde Ekberg till stor stjärna. Ingen kan väl undgå att förknippa skådespelerskan med den berömda badscenen i Fontana de Trevi, där Ekberg spelade mot Marcello Mastroianni.

Kallt om häcken När hon själv beskriver inspelningen, för Hufvudstadsbladet, så är det knappast med romantiska ordalag.

- Det tog åtminstone tio dagar att spela in scenen. Det var mitt i vintern och jag höll på att frysa häcken av mig.

I sitt sommarprogram den 19 juli förra året pratade Ekberg också om en av filmhistoriens mest berömda badscener. Hon berättade att anledningen till att hon fick stå i vattnet och frysa så länge var Mastroianni. Den italienske förste älskaren var så full att det krävdes flera omtagningar.

Anita Ekbergs framgångssaga började i Malmö där hon upptäcktes av en journalist på Veckorevyn. Hon blev anmäld till Fröken Sverige-tävlingen 1950. Som vinnare fick hon åka till USA för att tävla om Miss Universum-titeln. Där fick hon ett elevkontrakt med filmbolaget Universal och medverkade i sin första film, "Mississippi gambler".

1956 vann hon en Golden Globe i kategorin "Mest lovande nykomling".

I början av 1960-talet flyttade Ekberg till Italien, som har varit hennes hemland sedan dess. Det var här hon fick de stora rollerna. Bland annat spelade hon huvudrollen i flera av Fellinis filmer.

Tror på kärleken Trots skådespelerskans framgångar på vita duken tycks hennes privatliv inte alltid ha varit så lätt. Hon har varit gift två gånger och förlovad en gång. Men hon verkar inte ha förlorat tron på kärleken för hon lär ha sagt: "Jag gillar tre saker: kärlek, kärlek och kärlek". Och i sitt sommarprogram sa Ekberg:

- Jag hoppas att jag kanske fortfarande är värd en man. (PM)

Monique Stalås Hörnsten

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.