En lärare och hans kalender...
Karin Wideskär i Backabo, har i sin ägo en Lärarekalender från åren 1937-1938, som tillhört just Arvid Styffe.
I kalenderns betygstabeller passerar många av 30-talets studerande Karlskronaungdomar revy med väl dokumenterade studieresultat enligt det gamla hederliga betygssystemet.
Sparsam var han Arvid Styffe, med höga betyg. Ett litet a och ett AB var enstaka elever förunnat att få, ett godkänt B fick räcka för majoriteten av eleverna. Och ej så få blev underkända.
Kritisk
Den gamla lärarekalendern inrymmer inte bara noteringar om elevernas kunskaper utan också funderingar om undervisningens innehåll och metoder. Arvid Styffe var särskilt kritisk mot sin tids koncentrationsläsning.
Han anmärker sålunda: kursen fortskrider alltför fort och laborationerna stöda ej lektionerna. Sätta betyg är missvisande, då halva terminen kunnat passera mellan kursens avslutning och betygsättningen. Orättvist härigenom mot tentander. Det värsta, kursen blir genom detta ej effektiv, vilket väl varit reformatorernas avsikt.
Arvid Styffe drabbades i slutet av 30-talet av sjukdom och tvingades pensionera sig.
Det var i en tid då andra världskriget rasade och dess hemskheter berörde Styffe mycket illa.
I den gamla lärarekalenderns blad för särskilda noteringar, luftar Styffe sina upprörda känslor över nazismen i allmänhet och en viss diktator i synnerhet. Sida upp och sida ner!
Den 1 oktober 1941 skriver han:
-Ju större segrar Hitlertyskland vinner, ju större blir det arma tyska folkets fall!
Färgstarkt par
Arvid Styffe bodde tillsammans med sin paranta hustru Elsa i en lägenhet högst upp i Grevagården.
De utgjorde ett mycket färgstarkt par.
I fjolårets utgåva av Blekingeboken står att läsa en intervju med Irene Estlander, vars föräldrar umgicks med paret Styffe.
Makarna Styffe, som var barnlösa, bodde tillsammans med sju-åtta kanariefåglar och tre papegojor!
Elsa Styffe var en stor personlighet och hade bott i Amerika i många år. Hon var utbildad till sömmerska eller snarare skräddare. Hennes tillvägagångssätt att klippa till tyget var lite annorlunda. Hon hängde tyget på sin kund. Så resonerade de igenom vad det skulle bli och sedan klippte hon till tyget medan det hängde på kunden! Någon enstaka gång kunde det misslyckas, men för det mesta gick det bra.
Elsa Styffe hade en syateljé med ibland upp till sex anställda flickor, som sydde.
Beställningarna var många, inte minst när den årliga amaranterbalen stundade.
Trofast vän
Arvid Styffe gick ur tiden den 15 juni 1945, i en ålder av endast 58 år.
Han var född i Torsång i Kopparbergs län och avlade sin fil mag-examen vid Upsala universitet år 1911. År 1918 kom Styffe till Karlskrona som adjunkt i matematik, fysik och kemi vid allmänna läroverket.
I ett eftermäle i samband med Arvid Styffes död, skrev BLT bland annat: "Arvid Styffe var en dugande lärare, präktig kamrat och trofast vän. Han hade en sällsam förmåga att göra sina kunskaper levande för andra. Hans repliker var spetsiga, hans sinne var ungt och han förlorade aldrig sin andliga spänst."
I den dödsannons som stod att läsa i BLT hemställde den efterlämnade änkan Elsa om att "Istället för blommor torde postanvisning sändas till Arvid Styffes bår, Rödeby, för vidare befordran till insamlingen för krigets offer."