1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Dagens namn: Sigurd, Sigbritt

Nyheter • Publicerad 10 januari 2006

Sigurd är ett nordiskt namn, sammansatt av orden för seger och väktare. Omkring 7200 heter så och de flesta är födda på 1920-talet. Av dem har 1180 det som tilltalsnamn. Det är egentligen samma namn som det tyska Sigvard, som har namnsdag den 25 februari.

Sigbritt har vi importerat från Danmark och namnet är sammansatt av orden för seger och ljus. Sigbritt heter omkring 1910 svenskor, varav hälften har det som tilltalsnamn. Det finns också 430 Sig-Britt samt 210 Sigbrit enligt senaste statistik.

Sigurd kom in i almanackan 1901 i stället för Nikanor. Sigbritt kom med 1986, men då på en annan dag än denna. Nikanor var en diakon som verkade i Jerusalem efter Jesu död och som blev ihjälslagen tillsammans med några kolleger år 76. Han blev därefter helgonförklarad. Sigurd förknippades tidigare med sagohjälten och drakdödaren Sigurd Fafnesbane. Fafner var en väldig drake som förekommer i Eddan. Historien om Sigurd Fafnesbane finns illustrerad på Ramsundsristningen vid Ramsundet mellan Jäders och Sundby socknar i Södermanland. Ristningen är från 1100-talet.

I den grekisk-ortodoxa kyrkan firas i dag Gregorios av Nyssa, som levde på 300-talet och som var biskop i Kappadokien vid Svarta havet. Gregorius var en betydande kristen filosof och många skrifter av honom är bevarade. Hans Mose liv finns i svensk översättning.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.