1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Dagens namn: Sigrid, Siri

Nyheter • Publicerad 15 september 2006

Sigrid är ett nordiskt namn, sammansatt av orden för seger och skön. Namnet förekommer på runstenar och i nordiska sagor. De allra flesta av de cirka 13 800 som heter så i Sverige har uppnått pensionsåldern. Av dem har 6 180 namnet som förstanamn.

Lika gamla är merparten av dem som heter Siri, som är kortformen av Sigrid. Det finns omkring 6 900 svenskor som bär namnet i dag, varav

4 250 har det som tilltalsnamn. Namnet har varit någorlunda populärt för små flickor, men för tre år sedan ramlade det ur topplistan.

Sigrid kom med i almanackan 1901 och Nicetas försvann. År 1986 fick Sigrid sällskap av Siri. Nicetas var en västgotisk martyr som avrättades på 300-talet.

Siri von Essen var en framstående skådespelerska, anställd vid Nya Teatern i Stockholm. Hon kom att spela flera roller som var direkt skrivna för henne i August Strindbergs skådespel.

År 1877 gifte hon sig med Strindberg och avbröt sin yrkeskarriär. Äktenskapet blev stormigt och i Strindbergs märkliga självbiografi "En dåres försvarstal" ges ett fascinerande porträtt av Siri von Essen. Hon skilde sig från Strindberg 1891 och arbetade sedan som teaterpedagog i Helsingfors.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.