Dagens namn: Knut
Knut är ett fornnordiskt namn som kanske betyder käck eller frimodig. Eller också betyder det helt enkelt knut. Omkring 18050 svenskar bär namnet, som inte längre är lika populärt som under 1920- och 1930-talen. 8950 har Knut som tilltalsnamn. Det finns två svenskar som stavar namnet Cnut och det finns dessutom elva som har döpts till Knutte.
Dagen lär vara uppkallad efter kungen Knut den helige som blev ihjälslagen av uppretade bönder i Sankt Albans kyrka i Odense den 10 juli 1086. Hans halvbror Erik Ejegod lyckades utverka att han senare helgonförklarades.
Knut har funnits med i almanackan sedan urminnes tider, men hamnade på just denna dag år 1901. Här låg tidigare Hilarius till minne av en katolsk biskop i Frankrike på 300-talet.
På tjugonde dagen efter jul är det meningen att granen ska slängas ut. Tjugondag Knut åker granen ut! sägs det vid de julgransplundringar som traditionellt hålls denna dag.
På en del platser i Sverige firades dagen, eller kvällen innan, med att barn klädde ut sig till knutgubbar och gick runt till grannar med masker för ansiktet.
På 1800-talet hölls det ofta Knutsbaler i svenska städer med levande musik och elegant klädsel.
Ute på landsbygden var firandet enklare, med gröt och rikligt med brännvin.
Senare kom Knutsbalerna ofta att förknippas med maskerader.