1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

dagens namn

Nyheter • Publicerad 1 november 2005

Allhelgonadagen är namnfri och en annan benämning på Alla helgons dag som har firats i den katolska kyrkan sedan 700-talet. Det är den enda katolska märkesdagen och försvann 1772, men återinfördes 1953.

Det är denna dag som kyrkans helgon och martyrer ska firas. Så sker i hela den katolska världen och även i många andra länder.

I Sverige har vi av praktiska skäl valt att lägga själva helgdagen på en lördag och på så vis få två helgdagar efter varandra och undvika klämdagar. Allhelgonadagen brukar ibland följas av Alla Helgons dag varvid en viss förväxling uppstår.

Alla Helgons dag infaller i år först på lördag den 5 november. Att denna dag återinfördes som helgdag berodde kanske inte så mycket på helgonens betydelse, utan mer på att det fanns behov av en långhelg under hösten och att människor också ville ha en särskild dag för gravsmyckning.

Den 1 november är Algeriets nationaldag. Även Antigua och Barbados i Västindien firar sin nationaldag den 1 november.

I dag är det också den Internationella bebyggelsedagen.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.