Aldrig för sent att börja träna
- Med rätt träning kan muskelstyrkan öka ända upp i 90-årsåldern, förutsatt att man inte har utvecklat några sjukdomar som begränsar det, säger Gunnar Grimby, professor i rehabiliteringsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
Han har varit med och genomfört Göteborgsstudien, där 600 76-åringar intervjuades om sina motionsvanor. Det framkom att 70 procent av dem tog en daglig promenad mellan en kvart och en halvtimma.
I ett annat Göteborgsprojekt för äldre, FRÄS-projektet som avslutades 2002, bjöd kommunen på rabatterade gymkort till alla intresserade över 60 år. En utvärdering av projektet visade att cirka 1 500 göteborgare mellan 60-87 år började styrketräna, trots att de flesta av dem aldrig tidigare varit inne på ett gym. Den regelbundna träningen gav dem en större gemenskap och en känsla av bättre livskvalitet.
- Att träna är något att se fram emot. Det finns många sociala vinster med det. Tankefunktioner bevaras bättre om man är fysiskt aktiv och man vet att träning kan motverka depression, säger Gunnar Grimby.
Att styrketräna är inte bara roligt, det förebygger även benskörhet, vilket gör det till en bra träning för äldre kvinnor. I dag tränar en av åtta herrar, som är 50 år eller äldre, medan enbart en av 20 damer i samma ålder gör det. Men det finns undantag i vissa åldersgrupper. Enligt SCB har motionerandet bland kvinnor mellan 65-76 år ökat markant. Där hänger männen i samma ålder inte riktigt med, medan äldre män i åldrarna 75-84 år tränar flitigt. De har då oftast grundlagt sin träning i ungdomen. Det finns ingen tvekan om att den som utövat idrott som ung, har lättare att plocka upp det och bli aktiv på äldre dar.
- De som till exempel utövat skidåkning, orientering eller simning brukar hålla på med det hela livet, säger Gunnar Grimby.
Annars står sig svenska pensionärer bra i världskonkurrensen när det gäller att motionera på äldre dar. En förklaring kan vara att vi har en väl förankrad idrottskultur. En annan att de flesta av oss har en positiv bild av fysisk aktivitet och motionens betydelse.
Det finns en tydlig trend till fler friluftsaktiviteter bland äldre människor. Framför allt prioriteras naturnära motionsupplevelser som golf, men även styrketräning och bowling. Aktiviteter som långfärdsskridskoåkning har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Trädgårdsarbete, dans och cykling kommer också högt på listan. Både när det gäller kvinnor och män.
Men promenaden är fortfarande den vanligaste motionsformen bland äldre, även om den på senare år fått konkurrens av både stavgång och powerwalk.
Hur gammal man än är, så är det aldrig för sent att träna upp sina muskler eftersom musklernas byggstenar omsätts hela tiden. Varje byggsten i en muskel byts ut flera gånger om året. Det gör det lätt att påverka musklerna. Även om en gammal människa aldrig återfår sin ungdoms muskelmassa, så kan alla bli starkare i sina muskler. Regelbunden träning kan faktiskt öka muskelmassan upp till 30 procent.
En sak som är viktig när man börjar träna på äldre dar, är att få hjälp av en instruktör på gymmet eller av en sjukgymnast för att belastningen ska hamna på en lagom nivå. Den som på allvar vill öka sin muskelstyrka får räkna med att besöka gymmet två, tre gånger i veckan den första tiden. När man väl byggt upp sina muskler något kan det räcka med att gå och träna en gång i veckan för att behålla muskelstyrkan. (PM)
Agneta Slonawski