1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Adelsmän och andra

Nyheter • Publicerad 11 januari 2006

Hört att Tom Jones ska adlas? För ni minns väl sångaren som var så stor på 60-talet att damerna kastade sina underbyxor på honom under konserterna. Han kallades "Tjuren från Wales" och det sades om honom att han hade så trånga byxor att man utan vidare kunde se vilken religion han bekände sig till.

Så var förmodligen inte fallet med Sven Hedin, upptäcktsresanden och sedermera nazistsympatisören Sven Hedin, som var den siste som adlades i Sverige. Året var 1902, ett årtal för övrigt känt för "Den stora julstormen". Detta sista för att anknyta till det eviga tugget om "Gudrun" i media. Om den där Sixten Svensson dyker upp i teve en gång till så emigrerar jag.

Jag tycker det är tid för oss att återvända till detta sätt (adelskap) att belöna förtjänta medborgare; framstående inom kultur, ämbetsmän, lysande forskare, någorlunda hederliga politiker samt kanske även en och annan idrottsstjärna med särskilda kvaliteter. Den adlade skulle vederfaras stor ära och dessutom kostar ju arrangemanget inte ett vitten. Man måste nämligen också se det hela ur ett småländskt perspektiv.

Vad har vi i dag att belöna framstående svenskar med? Kungen delar ut små, små medaljer för än det ena, än det andra. Klar töntvarning för 25 års prickfri mjölk till exempel. Töntvarning också för Årets bästa soldat, Årets företagare och annat småkrafs. Annat vore med ett rejält adelskap som belöning. Dock borde inte styrelseordförande och verkställande direktörer i de stora bolagen få komma i fråga av hänsyn till adelsbelöningens anseende. För denna kategori hänvisas till Percy Barnevik-medaljen. Ja, och så bonusprogrammen då, förstås.

Detta om detta. För att kort återvända till Tom Jones eller snarare till en av hans samtida, nämligen sångaren med det säregna namnet Engelbert Humperdinck. Han, som kallats för en matinéversion av Tom Jones, uppmärksammas i det senaste numret av kooperationens "Vi", den enda månadstidning av klass i Sverige i dag. Den som tror att Humperdinck är bortglömd ska veta att han fortfarande river av långt över 100 konserter per år.

Det berättas också att Eddie Izzard, lysande engelsk komiker, skojar friskt med sångarens namn och kallar honom ömsom Bengelhert Dimpelpimp, ömsom Hollibar Humperdump och Bingelbang Amperdamp.

Till sist, från tevesoffans horisont:

Såg Sveriges Televisions thriller "27 sekundmeter snö", två kvällar, sammanlagt tre timmar av ens liv ödelagt. Töntig story och urkassa skådespelarprestationer. Lär av Danmark, dom kan.

Till sist, från stora världens horisont:

NRK innenrikes meddelar att finansminister Kristin Halvorsen uppmanat norska folket att bojkotta israeliska varor. Kuriöst, för att inte säga pinsamt. Bojkotta varor från världens mest utsatta och hotade demokrati?

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.