1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

15 år som populär skräddare

Han har klätt Victoria till Nobelmiddagen och ritat Charlotte Perrellis bröllopsklänning. När Sveriges främsta haute couture-designer Lars Wallin ska sammanfatta sin 15-åriga karriär blir det mer glamour än någonsin.
Nyheter • Publicerad 22 november 2005

På måndag den 21 november firar Stockholms stad Designåret 2005 med att bjuda 750 gäster på en modeshow av Lars Wallin, den största han har gjort. Säg namnet Lars Wallin och de flesta tänker champagne, snittar och kändisar. Allt detta har funnits i hans karriär, men också hårt slit, tidiga morgnar och makaroner. Därför är titeln på visningen "Glamour, svett och tårar".

-Jag är glad och stolt över att jag har lyckats hålla på med det här i 15 år. Det är en tuff marknad och det har verkligen varit blod, svett och tårar.

Lars Wallin tar emot i sin kombinerade ateljé och showroom på Östermalm i Stockholm. I stora skåp ligger glittriga och guldskimrande tyger i travar och på klädstänger runt om i lokalen hänger några av hans färgstarka och paljettprydda kreationer. I ateljén jobbar hans sömmerskor febrilt med de sista detaljerna inför hans jubileumsvisning på måndag.

Examensarbete

Inför den har 60 dräkter tillverkats speciellt för kvällen. Dessutom ska en kavalkad av Lars Wallins kreationer visas, en klänning från varje år, från 1990 till i år. Vissa val var givna-som hans examensarbete från Beckmans Designskola och klänningen från Miss World 1997 som utsågs till världens vackraste. Andra år var det svårare att välja ett enskilt plagg.

-Men det var roligt att rota bland gamla mönster och väldigt kul att se att många av mina gamla mönster kändes moderna. Det är så jag försöker jobba, med tidlösa modeller som håller mer än en säsong.

Starta eget

Lars Wallin startade eget direkt efter utbildningen på Beckmans. Han minns de första årens slit och alla som hävdade att det inte var lönt att ägna sig åt haute couture i Sverige. Då fanns det ingen annan som helhjärtat ägnade sig åt den här typen av skräddarsydda och individuellt designade plagg. Men själv har han aldrig tvivlat.

Det stora genombrottet kom 1993 då frisörgurun Björn Axén lät honom medverka under en hårshow på Hamburger Börs. Det resulterade i att Wallin fick i uppdrag att designa sina första scenkläder - till Anne-Lie Rydés show på Börsen. Sedan dess har han blivit något av kändisarnas favoritdesigner. Och 1995 fick han modevärldens erkännande när han tilldelades det prestigefyllda designerpriset Guldknappen.

Wallin tror själv att en anledning till att han har lyckats så bra är hans förmåga att känna av folk. Han talar ofta om att han vill klä upp, inte klä ut.

En orsak till att han inte tröttnar är att han inte bara ägnar sig åt en sak.

En annan orsak till att han inte tröttnar, är hans kärlek för hantverket. Han värnar om den kunskap som finns i landet, och som han menar är på väg att försvinna.

- Vi har många duktiga modister och sömmerskor. Men lågprisvaruhusen har skapat en okunskap vad gäller kvalité och hantverk. Därför tycker jag att det är viktigt att visa att det finns couture i Sverige.

Samtidigt medger han att det har hänt något med svenskarnas designintresse de senaste åren.

-Man ställer krav på individuell design och vill satsa mer på det personliga uttrycket. Det är ett klimat som gynnar oss.

Efter millennieskiftet hände det något. Helt plötsligt blev det tillåtet för oss svenskar att ta på oss lite mer extravaganta festkläder. Det har blivit okej att glittra och använda mer färg. Men inte tillräckligt, enligt Lars Wallin.

Rätt håll

-Det är sakta men säkert på väg åt rätt håll. Vi har alltid varit välklädda, men vi vågar inte sticka ut, vilket är synd. Därför älskar jag att åka till Sydeuropa, där framför allt kvinnorna uttrycker sin personlighet med kläderna på ett helt annat sätt.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.