1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Trendig streetrace för riskvilliga

Att tävla med varandra, mäta sina krafter och stila för varandra är inte precis något nytt i umgänget yngre män emellan. Inte när det gäller män som vill vara yngre heller för den delen faktiskt. Man kan tävla i det mesta, längdhopp, svensk historia eller segling. Inte helt oväntat tävlar man också med sina älskade bilar och det kan ta sig en mängd olika uttryck. Köra fort på asfaltsväg, köra fort på grusväg, köra fort på virtuell väg eller köra där det inte finns väg alls.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2004

När det gäller att köra fort på asfalt finns det otaliga varianter, banracing till exempel eller streetracing. När det gäller det senare så finns det både laglig organiserad streetracing och olaglig sådan. Den olagliga varianten ger ytterligare en intressant dimension för riskvilliga yngre män och det är risken att bli ertappad av polisen. Annars är grundtanken densamma och det är att få ut så mycket effekt som möjligt ur motorn och se till så att den hittar ner i backen. Den som accelererar snabbast har vunnit. Punk slut.

Svarta spår

Finns det gott om parallella svarta spår i ena änden av en lång raksträcka är det en tydlig indikation att några mätt sina bilars krafter mot varandra. Är det på en allmän väg är sannolikheten hög att det rör sig om olaglig streetracing och det är något polisen inte ser som positivt för att uttala sig någorlunda milt. De som kör utsätter naturligtvis sig själva för stora risker men de utsätter även andra för risker i och med att de tävlar på icke avstängda vägar. Å andra sidan finns det gott om andra tillfällen då riskvilliga unga män utsätter sin omgivning för risker i trafiken. Wheelie med mc eller rödljusrace till exempel.

Film & spel

Hur som helst så har streetracingen fått extra draghjälp av filmindustrin med filmer som 2fast and 2furious och naturligtvis även av speltillverkarna. I dag kan vem som helst köra illegala streetrace på virtuella vägar i sin pc, Playstation eller vad han/hon gillar att spela på. Miljöerna är oftast amerikanska både i spelen och filmerna och i vart fall filmerna slutar oftast med att "The good guy" tar hem segern efter ett antal våldsamma bilkrascher, helt utan blod, brutna ben och krossade skallar. Amerikanskt myspysvåld helt enkelt.

Porsche & Amazon

Kort sagt så är streetracingen för tillfället lite trendig så vi valde att åka ut och titta på den lagliga varianten som anordnats ute på Uråsa flygfält med Bilsportsförbundet i ryggen. Bilarna tävlar i olika klasser bland annat beroende på om de är framhjulsdrivna, bakhjulsdrivna eller fyrhjulsdrivna. En gammal Volvo Amazon från sextiotalet som byggts om så långt det går inom lagens ramar kan mycket väl få tävla mot en helt ny Porsche och faktiskt köra hem segern. Här gäller det antingen att vara klurig när det gäller att bygga om bilen eller att ha kulor att köpa rätt bil. En som satsat på det senare alternativet är Per-Erik Arnoldsson från Växjö som kom till Uråsa i en specialversion av Subaru Impreza som bara gått 216 mil.

Den här versionen av streetracing är inte helt väsenskild från en annan form av kappkörning, dragracing, lite snällare bilar kanske men grunderna är desamma. Göran Svenssons Chevrolet Nova från 1966 med rejäl V8, 454, och kraftigare bakaxel, Ford 9, är mer åt dragracinghållet men han trivdes bra med att göra upp med några Chevrolet Corvette ute på det gamla flygfältet.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.