1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Trängselavgiftens rykte överdrivet

Nyheter • Publicerad 20 januari 2006

Stångar mig fram på Essingeleden. Vad då 70 km/tim? Ingen tycks vara rädd för fartkameror eller laserpistoler. Så viker jag av in mot Stockholm centrum. Elände! Trängselavgift 10 kronor. Kön växer medan jag tvekar. Var skall avgiften betalas?

Ok, det är bara att erkänna, jag är påläst, det går att betala via Internet, pressbyrån eller Seven-Eleven. Kvitto då? Ja, det är det ingen som tänkt på. En skärmdump kanske skulle kunna beveka skattemyndigheten att acceptera mitt avdrag på tio kronor.

Två smålänningar i Stockholm kunde lätt konstatera att ryktet om trängselavgiftens svarta moln över huvudstadens himmel är grymt överdrivet. Vore det inte för det obegripliga i en betalningstid på fem dagar och kravet på betalning även om man överklagar, skulle jag ta emot hela idén med öppna armar. Avsaknaden av tullstation à la Öresundsbron, där man betalar till någon stackare i en kur, gör det hela smidigt.

Kör in, notera vad det kostar, eller skit i det också, och gå in i en Seven-Eleven-butik, Pressbyrån eller Internet och tala om vd du har för registreringsnummer så får du veta vad det kostar dig att köra i Stockholms innerstad. Max 60 kronor för en heldag gäller i staden där en förmiddags parkering kostar 300 kronor i parkeringshus.

Vi betalade 30 kronor på Pressbyrån i Växjö, fick kvitto och ett leende.

Hundratalet Växjö-bor hade hunnit före oss. När det gäller Internet så har Vägverket slagit till med att kräva behörighetskod, finns på registreringsbeviset, för att man skall kunna kolla hur mycket man skall betala.

Typiskt onödig byråkrati.

Vad bråkar man om då? Jo, stelbenta regler gör att man måste betala sina avgifter utan att någon uppmanar en annars åker man på en sjuttio-lapp

extra. Man måste också betala hur oskyldig man än är och sedan kräva pengarna tillbaka. Lite som p-böter med andra ord.

Systemet har inte kapacitet att sortera bort stöldanmälda nummerskyltar eller bilar som är avställda och det är en stor brist som hotar att dra på försöket så mycket negativ uppmärksamhet att det kollapsar.

Vi har exemplet med Per Lindström som vi skrev om i Smålandsposten den 18/1. Hade systemet sorterat ut bilden med bilen som hade hans nummer då hade en manuell granskning snabbt avslöjat att det inte var Pers gamla armélastbil.

Bristen på trafikpoliser är naturligtvis också ett problem eftersom ingen av de som kör falskskyltat känner någon oro för att bli avslöjade och skyltstölderna har ökat dramatiskt i Stockholm.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.