1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Skoda satsar offensivt med Roomster

Vissa biltillverkare bombarderar marknaden med nya modeller och talar ständigt om försprång och överlägsenhet. Kanske inte alltid ett relevant sätt att beskriva sina produkter men ett intränat gott självförtroende och många puckar på mål leder förr eller senare till att en puck går i mål.
Nyheter • Publicerad 22 september 2006

Andra jobbar försiktigt och taktiskt med säkra system och säkra kort. Kanske inte så spännande men tryggt och säkert med jämna placeringar från år till år. Tjeckiska Skoda tycks ha lärt en hel del av tjeckiska hokeylandslaget. Man har jobbat hårt men defensivt i VAG-koncernen och blivit en riktig vinstmaskin genom att bygga billiga förnuftiga bilar av material från koncernen. En Skoda har alltid gått att härleda till någon dyrare VW. Brittiska motortidningen Car såg exempelvis Skoda som ett bevis på att köparen är smart nog att inte lägga sina pengar på en VW. Plötsligt gör man en offensiv satsning och bygger en bil som inte liknar någon annan. Okej, det finns lite drag av Peugeot 307 SW men det ligger mer i grundtanken av att bygga en rymlig och ljus bil till bra pris.

Rymlig Skoda Roomster är rymlig, precis som Peugeot 307 SW,men den är framför allt väldigt smart och praktisk samtidigt som den har ett helt eget formspråk. Den liknar ingen annan bil. Formen har i det här fallet verkligen en praktisk betydelse. En hög bil blir rymlig men ger också möjlighet till ett baksäte som är högre än framsätet. Bra för sikten som dessutom gynnas av att sidofönstren bak går långt ner. Baksätet består av två större stolar och en mindre i mitten. Mittenstolen kan fällas till ett bra bord med mugghållare och plats för varsin lunch till baksätespassagerarna. Alla sätena kan skjutas fram och tillbaka eller plockas ut helt och hållet för den som behöver ett riktigt rejält lastutrymme.

Överraskande genomtänkt Jag överraskas hela tiden av hur genomtänkt bilen är men även av att den är just precis lagom eller tillräcklig ur många synvinklar. Vägegensakperna känns trygga men är inte något för den som pressar sin bil till dess yttersta. Lugn och trygg men inte överdrivet sportig precis som de fyra motorer som erbjuds till bilen, 1,4 och 1,6 liters bensin samt 1,4 och 1,9 liters diesel.

De båda större motorerna har samma effekt och de känns märkligt lika i sitt beteende. Bilen trivs bra i låga farter men tappar ork när man passerat svensk motorvägsfart med lite moms.

Helt klart är det bilens utrymme som är dess starkaste kort men alla små praktiska lösningar gör att man trivs med bilen i det dagliga. Jag menar saker som småfack, dubbla handskfack, mugghållare, hållare för kassar i bagagen, det långa gummibandet som håller fast även högre grejer i dörrfacken.

Dimkurvljusen är nog de bästa dimljus jag sett och hela idén med kurvljus som tänds när man blinkar eller svänger är smart. I kombination med ett annat tillval, de aktiva strålkastarna som följer rattutslaget, blir det riktigt bra. Minus dock för ett väl svagt helljus.

Proffsig panel Som förare har man en strikt proffsig panel framför sig utan gimmickar eller designfinesser. Snyggt och rent men lite förvirrande knappsamling på mittpanelen. Stolarna är bra även för längre resor även om de inte kan mäta sig med marknadens bästa och sikten är utmärkt. Ljudnivån är ganska låg även i högre farter så det känns som om man satsat hårt på att få till en bil för det vardagliga utan att den blir allt för enkel. Jag har svårt att hitta några riktigt svaga punkter på den här bilen. Naturligtvis är prestanda/väghållning inget att skryta med men bilen är trygg och den orkar med vanligt trafiktempo. Rent tekniskt så rör det sig om en helgalvad kaross med framvagn från nästa generation Fabia och bakvagn från Octavia generation 1.

Bilen har en imponerande standardutrustning med tanke på priset så frågan är om inte tjeckerna kommer långt med sin offensiva taktik även efter kvalspelet. Nu är bilen lanserad och den börjar säljas i höst med en beräknad produktion av 20 000 bilar redan i år.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.