1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Motorsport som ren njutning

Curt Berg, 49, var Växjögrabben som efter studierna vid Teknikum och Chalmers
i Göteborg 1980 köpte en enkel biljett till Silikon Valley, världens teknikcentra, söder om San Fransisco. Frånsett 1,5 år, som utsänd från ett amerikanskt företag till Paris, har Curt Berg i oktober varit amerikan i 25 år. Och det har gått bra för teknisten från Växjö inom sin ingenjörskonst.
Nyheter • Publicerad 1 april 2005

- Har man gjort succé en gång får det räcka. Nu ska jag njuta av livet i stället för att starta dataföretag och jobba ihjäl mig, säger Curt Berg.

Och en av njutningarna är motorsporten.

Curt Berg har varit Växjös racerförare Niklas Lovéns amerikanske sponsor. I år ska både sponsor och adept tävla mot varandra i nya enhetsklassen Radical.

Som tidigare teknikchef, och med ägarandelar i företagen, har Curt skaffat sig ekonomi för att utöva sin hobby, att tävla i racerbil.

- Jag har i USA jobbat i två storföretag, Sun Microsystems och Tandem Computers som senare köptes upp av Compaq och HP. Därutöver har jag startat tre företag.

Nu börjar han sitt andra liv.

Ibland kan slumpens skördar göra att en lång vänskap uppstår mellan människor.

Niklas Lovén, denne racingens vagabond, tävlade i Formel Mazda, en amerikansk serie likt vår Formel Ford, i mitten av 1990-talet. Niklas skulle köra i Sears Point, en känd bana mitt bland vindistrikten i Kalifornien, och den här dagen slappade han för att komma över tidsskillnaden.

Vid ett restaurangbesök i Monterrey fann han sin amerikanske sponsor av en ren tillfällighet. Vårt språk blev den gemensamma nämnaren.

- Jag hörde någon prata svenska, rentav småländska, i Monterrey. Smålänningen var Lovén, vi fick kontakt med varandra, och på den vägen är det, säger Curt Berg, som hjälpt Niklas både med sponsorer och kontakter i USA.

Curts eget motorintresse föddes när han jobbade vid ett av "starta upp-bolagen".

- Vi testade Formel Dodge-racer, en motsvarighet till Formel Ford, på La Guna Seka och jag blev såld direkt, minns Curt Berg, som själv provat på Dodge Pro-serien.

Den serie som inte obekante Kenny Bräck vann. Dodge Pro är första steget och Toyota Atlantic är andra steget för att nå Cart i USA.

Nu ska sponsor och förare slåss om placeringar i de tio deltävlingarna, åtta i Sverige, en i Norge och premiären i Belgien, i enhetsklassen Radical. Proffset Niklas Lovén kör för teamet Magic och den glade amatören Curt för teamet M och W, generalagenten för Radicals eget fabriksteam.

- Att sälja konceptet med Radical till Curt känns riktigt bra. Bilarna går alla lika snabbt, det kan bli bra race, och det här passar Curt, tror Niklas.

- Jag testade en Radical utanför Las Vegas och jag kände att jag kunde hantera bilen. Niklas har 25 års erfarenhet och jag har fyra-fem års erfarenhet av racing. Men kul ska vi ha, fyller Curt i.

Vid ett par tillfällen varje år besöker Curt Berg sitt gamla hemland. Genom racingen blir han ovanligt mycket i Sverige i år.

- Vad jag saknar i Växjö? Det första jag gör när jag kommer hem är att plocka fram löparskorna och ta skogsrundan vid Sandsbro. Racing är livet. Eller en viktig del av det.

- Nu ska jag njuta efter alla år av jobb i Silikon Valley. Jag ska syssla med min hobby och ägna min tid åt familjen, fru Shiela och barnen Jasmina, 16, Adrian, 13, och Shanaya, 4.

Sven Elofsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.