1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Lamborghini - stabil manlig legend

Man närmar sig alltid en legend med respekt men naturligtvis också med nyfikenhet. Är Lamborghini Gallardo den vilda tjuren man förväntar sig? Är den ett otämjt vilt djur som man måste bli accepterad av för att kunna samarbeta med?
Nyheter • Publicerad 18 november 2005

Den står där på parkeringen. Ilsket blå, extremt låg, bred och typiskt Lamborghini-kantigt i designen. Motorn surrar snällt under huven bakom föraren. Jag öppnar den breda dörren och bjuds en interiör i ljust skinn med en instrumentering som skulle kunna vara en modern high-tech-version av det klassiska brittiska sportbilskonceptet. Snygga rena tavlor som toppar en bit över 300 km/h och en rad med vippströmbrytare för det elektriska.

Extrema vägegenskaper

Växelväljaren är en spak mellan stolarna och paddlar på ratten. Struntar man i att växla gör bilen det åt dig så att inte den stackars V10:an bakom stolsryggen övervarvar. Det unika med den här bilen är varken V10:an, även om den är en fantastisk maskin, eller de 500 hästar den producerar. Det finns amerikanska pickuper som fixar detta. Det unika är den kompromisslösa konstruktionen med mittmotor och fyrhjulsdrift. En konstruktion som ger bilen extrema vägegenskaper för den som gillar att köra bil på gränsen till vad som går inom fysikens ramar.

Den är oerhört neutralstyrd samtidigt som fyrhjulsdriften ger ett magiskt grepp som inte liknar något annat. En Porsche 928 GT med 340 hk väger något tiotal kilo mer, har samma vägkänsla men glider gärna ut med baken om den pressas. En BMW M6 har också V10 med 500 hästar men saknar fästet som fyrhjulsdriften ger. Där klipper antispinn effekten om bakvagnen vill ge sig i väg. Kort sagt så får man en kraftfullare respons vid maxgas oavsett underlag tack vare att alla fyra hulen driver. Eftersom viktfördelningen är perfekt och tyngdpunkten låg blir bilen oerhört neutral även om den pressas till att tappa fästet.

500 lättstyrda kusar

Det enda man inte får göra i så fall är att släppa på gasen. Bilen blir understyrd när den släpper. Kompenserar du för det men fegar ur och lättar på gasen så att den får fäste igen blir den plötsligt neutralstyrd och då hittar du diket på insidan av kurvan. Så är det med fyrhjulsdrivna bilar kort och gott. Men det är väl egentligen det enda beteendet som skulle ge bilen status av att vara ett otämjt vilddjur. Annars är den faktiskt ganska lättkörd med utsökt sikt framåt, perfekt förarmiljö, åtminstone för mig som helst vill sitta på golvet, och bromsar som mycket väl kan hantera 500 ystra kusar.

Varför skulle jag välja en Lamborghini Gallardo i stället för en fyrhjulsdriven Porshe 911? Förmodligen för att jag vill ha något kompromisslöst och unikt. Kanske för att jag inte vill ha en superutvecklad folkvagn men väl en bil byggd med racerbilen som idébank. Kanske för att jag blivit helt såld på designen. Kanske för att den är en symbol för manlighet och virilitet som går utanpå det mesta om man nu behöver köpa sig den symbolen.

Porschen väljer jag för dess unika kombination av egenskaper som dagligt transportmedel och avancerad racer.

För branta slänter

Varför skulle jag välja en Lamborghini Gallardo i stället för en BMW M6? Självklart om jag har en brant slänt från garaget upp till gatan och inte gillar att skotta bort snön. Kanske om jag vill ha något som inte kan misstolkas som vilken familjebil som helst eller en superutvecklad BMW 520.

M6:an väljer jag om jag vill ha BMW:s fantastiska växellåda/ koppling, betydligt bättre än vad italienarna snickrat ihop, eller om jag vill ha ett baksäte för junior/jycken.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.