1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Gott om plats i minibussen

Minibussar finns i snart sagt alla storlekar från en något höjd personbil och upp till något som inte längre kan kallas för minibussar. Målgrupperna är familjer, taxiföretag och även olika former av transportföretag då de här bilarna blir allt duktigare på att fungera som små lastbilar.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2007

Vi har kört en Mercedes Viano i sjusitsigt utförande och det är klart att bakom ratten känns det att det rör sig om en större bil. Den är byggd för att ta sju personer med bra utrymme men den kan också lasta en hel SJ-pall genom sidodörren. Själva förvandlingen till lastbil görs inte i en handvändning eftersom det rör sig om rejäla stolar i lastutrymmet. Tunga men också föredömligt komfortabla när bilen rullar som buss. Sätena går att ordna så att passagerarna bak sitter i två rader efter varandra eller mot varandra. Det går också att ta ut enstaka stolar för den som både har skrymmande last och några passagerare.

Enkel lastning Utan säten i lastutrymmet sväljer bilen oerhört mycket och lastningen är föredömligt enkel med stora breda sidodörar och en bred bakdörr som öppnar högt. Så högt att den funkar som tak för den som tar en kaffepaus under arbetet. Den provkörda bilen var utrustad med luftfjädring vilket ger möjlighet att sänka bilen bak för att ytterligare underlätta vid lastning.

Just luftfjädringen är även en tillgång när bilen rullar som buss eftersom fjädringskomforten är riktigt bra. Som passagerare i bussen sitter man bra, riktigt bra, men det är brist på mugghållare för baksätena medan allt sådant som mugghållare och förvaringsfack är välordnat i framsätena. Överhuvudtaget så är miljön fram typisk Mercedes, lite stramt tysk med en något plottrig mittkonsol.

På tal om typiskt Mercedes så följer Viano traditionen med trevliga och snåla dieslar. En liter milen i motorvägstempo ser jag som ganska snålt med tanke på storlek och luftmotstånd.

Lugnt och mjukt Ljudnivån är fullt jämförbar med en personbil men som förare är det en helt annan sak att ratta den här stora bilen. Det blir en lite speciell körning med lugna mjuka rörelser, något som understryks av den mjuka automatlådan i kombination med dieseln. Sikten från den höga förarplatsen är oväntat bra för en som är van att sitta på backen som förare och de stora backspeglarna gör det smidigt att backa. Däremot kunde helljuset vara bättre.

Kort sagt så är den här bilens stora tillgångar storleken och komforten medan priset man får betala är just det att den är stor. Inget man fickparkerar med utan lite träning.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.